Aktuelnosti

lecenje-bolesti-zavisnosti

Pojam bolesti zavisnosti se često vezuju za probleme savremenog čoveka. Međutim, ovaj problem u našoj civilizaciji postoji već vekovima: još za vreme Antičke Grčke i Rima, a potom i u srednjem veku ugledni građani su se redovno napijali i koristili neke vrste opijata. U tom periodu, a u velikoj meri i danas, konzumiranje opijata predstavlja statusni simbol. Međutim, danas se sve više priča o ovom problemu i razvijene su brojne metode lečenja bolesti zavisnosti. Period adolescencije je ključan za sazrevanje i formiranje ličnosti svakog deteta. U ovom periodu deca su posebno osetljiva, ali i podložna uticaju društva. Zbog toga upravo u periodu adolescencije najčešće mladi prvi put probaju alkohol, narkotik, ili odu u kockarnicu. Ukoliko se to omakne kontroli, kod mladih se javlja zavistnost. Zavisnici zaista veruju u rečenicu: „Mogu da prestanem kad god poželim“ i nisu svesni da sa svakim nagonskim uzimanjem opijata, svakim klađenjem, ulaskom na internet stranice ovakve osobe postaju sve veći zavisnici..

Bolesti zavisnosti - alkoholizam

Alkoholizam je jedna od najčešćih bolesti zavisnosti. Razlog za to je dostupnost i relativno niska cena. Iako veliki broj ljudi konzumira alkohol, samo deo ima stalnu potrebu za konzumacijom. Ukoliko se to otrgne kontroli, osoba postaje zavisnik. Najveći problem kod bolesti zavisnosti je ta da osoba prizna sebi da je to postala. Kada prihvati problem, tek tada se može početi sa efikasnim lečenjem. Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti na Kubi je čest izbor pacijenata širom sveta. Od skora, osobama iz regiona koje imaju probleme sa zavisnošću konsultantska agencija Conulta al futuro omogućava ovim osobama da stupe u kontakt sa kubanskim specijalistima.
Početne faze lečenja zasnivaju se na procesu detoksikacije, odnosno čišćenju organizma. Ovo je možda i najteži proces jer osoba tokom ovog perioda lečenja doživljava bol i nervozu. Tokom ove faze iz organizma se izbacuju toksini, prima se terapija koja sadrži vitamine i sva jedinjenja neophodna za normalan rad svih organa. Nakon toga sledi faza kada se pacijentu pomoću psihoterapije i medikamentima razvija otpor prema alkoholu. Sledeći korak je uvođenje tzv. blokatora, odnosno lekova pomoću kojih se javlja osećaj odvratnosti nakon konzumacije alkohola. Na taj način se smanjuje šansa da će pacijent imati ponovnu želju za alkoholom. Poslednja faza podrazumeva da se pacijent neko izvesno vreme prati nakon izlaska iz bolnice: prati se njegovo pshičko stanje i odnos sa okolinom. Takođe, postoje programi uključivanja čitave porodice koji pružaju više informacija osobama koje su u stalnom kontaktu sa pacijentom. Kada se sve ove faze uspešno završe, može se reći da postoje male šanse da se osoba vrati ovom poroku.

Bolesti zavisnosti – narkomanija

Narkomanija je, takođe, jedna od najčešćih bolesti zavisnosti. Kao i u većini ostalih primera, zavisnost se javlja kao posledica radoznalosti. Zašto ne probati nešto kad svi u društvu konzumiraju? Međutim, već nakon 10 uzimanja heroina postaje se zavisnik. Bolesti zavisnosti treba zaista shvatiti kao bolesti koje je neophodno lečiti. Zbog toga osoba i njena okolina ne treba da potiskuje prve simpome. Da bi se došlo do pozitivnih rešenja, neophodno je uključivanje stručnjaka u lečenje. Psihoterapija je važan segment u borbi. Međutim, kako je mozak narkomana izmenjen usled uzimanja psihoaktivnih supstanci, neophodno je da se u lečenje uključe i medikamenti koji će „resetovati“ mozak. Klinika za bolesti zavisnosti je sve više i u njima je moguće dobiti neohodnu stručnu pomoć. Jer, tokom procesa odvikavanja je dug. Tokom prvih faza potrebno je navići da mozak i čitav organizam funkcioniše bez supstanci na koje su navikli. Zbog toga u ovom periodu pacijenti mogu biti agresivni, nervozni, imaju česte promene raspoloženja i zbog toga je neophodan stručan nadzor. Zatim, kao i kod alkoholizma, potrebno je sprečiti želju za ponovnim uzimanjem. I na kraju, potrebno je da se pacijent vrati u svoje okruženje, a da ne poklekne. Tu je veoma važna podrška i razumevanje okoline, ali i redovne posete lekaru.

Još neke od bolesti zavisnosti: kockanje i zavisnost od interneta

Potreba za kockanjem je ozbiljan problem koji zahteva stručnu pomoć. Svaki zavisnik će ispričati gotovo istu priču: počeli su sa povremenim odlaskom u kladionicu, ponekad su dobijali i to ih je ponovo teralo da se klade. Međutim, to je bolest i neophodno je lečenje, ali za razliku od alkoholizma i narkomanije, lečenje je uglavnom kraće i efikasnije. Ali svakako je neophodna stručna pomoć.
Zavisnost od interneta je bolest savremenog doba. Ova zavisnost se javlja i kod male dece: sve je više roditelja koji vode svoju decu u savetovališta kako bi rešili problem zavisnosti. Ukoliko vaša deca ili Vi provodite preko 6 sati na internetu, ukoliko imate stalnu poterbu da proveravate društvene mreže, postoji mogućnost da ste internet zavisnici. Međutim, ovu zavisnost je moguće prekinuti svesno, ukoliko zaista rešite to. U suprotnom, neophodna je stručna pomoć. Ne dozvolite da svoje vreme trošite sedeći za kompjuterom, ili koristeći telefon. Provedite svoje vreme na kvalitetniji način, u prirodi, sa prijateljima. A Vaše telo će biti zahvalno!
Rehabilitacija bolesti zavisnosti - saznajte više klikom ovde i skinite formular za prijavu pacijenata ili nas direktno pozovite telefonom.