Aktuelnosti

dijabetsko-stopalo

Dijabetes (šećerna bolest) je bolest koju karakteriše povišen nivo glukoze u krvi i se javlja kod velikog broja ljudi. Glukoza je šećer koji je glavni izvor energije naših ćelija. Međutim, da bi ćelije iskoristile ovaj šećer, potrebno ga je razgraditi. Zbog toga, glavni uzrok nastanka dijabetesa je ne razgradivost šećera u krvi, drugim rečima glukoza se ne razgrađuje i ostaje u cirkulaciji. Usled toga mogu nastati brojne komplikacije. Jedno od najtežih komplikacija je dijabetsko stopalo, koje može dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje obolelih.

Dijabetsko stopalo – uzroci

Dijabetsko stopalo nastaje usled oštećenja nerava i krvnih sudova stopala koja su nastala zbog dijabetesa. Kao posledica toga, dolazi do degeneracije meki tkiva i kostiju koje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Naime, usled lošije cirkulacije mogu nastati plikovi i čirevi na stopalima, najčešće na palčevima ili peti a oni mogu dovesti i do degeneracije kostiju. Zbog oštećenja nerava, stopala obolelih su manje osetljiva, samim tim oni ne mogu registrovati bol, pa se ovi čirevi mogu pući i dovesti do povrede koja se može inficirati, a da osoba to ni ne primeti. U najgorem slučaju, ukoliko se ovakva oštećenja ne leče, amputacija je jedino rešenje.

Dijabetsko stopalo – lečenje

Kao i za najveći broj bolesti, tako i za dijabetsko stopalo, ukoliko se prepoznaju prvi simptomi, lečenje pokazuje najbolje rezultate. Ukoliko se osobe jave specijalisti čim primete ranu na stopalu, to će sprečiti razvoj infekcije i dijabetsko stopalo se može potpuno zalečiti. Međutim, čak iako se otkrije na vreme, lečenje često zahteva i po nekoliko nedelja. Zbog toga je važno slušati savete lekara, jer se često dešava da pancijenti na svoju ruku prekinu terapiju i tako ne zaleče infekciju, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
Najbolji savet za lečenje dijabetskog stopala u početnoj fazu je mirovanje, odnosno uslovi koji ne dovode do iritacije nastalih čireva ili rana. Ukoliko već dođe do infekcije, specijalisti najčešće preporučuju hirurško odstranjivanje čira i potom terapiju koja će zalečiti infekciju. Ukoliko ovakvi oblici lečenja ne pomognu, neophodna je amputacija dela, ili čitavog stopala. Zbog toga je veoma važno prepoznati dijabetsko stopalo na vreme.
Kubanski specijalisti razvili su veoma uspešne metode lečenja dijabetskog stopala, čak i u kasnijim fazama razvoja ove bolesti. Na taj način kubanski doktori su možda i najbolji u svetu što se tiče lečenja ove bolesti. U zavisnosti od oblika i stanja samog pacijenta određuje se individualna terapija. Consulta al Futuro je konsultatnska agencija sa središtem u Beogradu koja za cilj ima povezivanje pacijenata sa dijabetskim stopalom sa kubanskim stručnjacima. Ova jedinstvena agenicja u regionu omogućava da naši pacijenti na najlakši način dobiju savet od kubanskih doktora

Dijabetsko stopalo – preventiva

Dijabetes na različite načine može uticati na kvalitet života obolelih. Zbog toga je veoma važno voditi zdrav način života i redovno ići na kontrole. Kada je dijabetsko stopalo u pitanju, preventiva je najbolje rešenje! Usled smanjene osetljivosti stopala, čirevi i rane često budu dugo neprimećeni i osobe se obraćaju doktorima najčešće kada već dođe do infekcije. Međutim, redovno održavanje higijene stopala, nošenje adekvatne obuće i pamučnih čarapa može umanjiti šanse da dodje do nastanka bolesti. Takođe, stručnjaci savetuju da osobe obolele od dijabetesa redovno pregledaju stopala kako bi na vreme uočili promene. Pravilnom i izbalanisranom ishranom moguće je regulisati nivo glukoze u krvi i na taj način moguće je sprečiti nastanak dijabetskog stopala.
Dijabetes (šećerna bolest) - saznajte više klikom ovde i skinite dokumentaciju koju je potrebno dostaviti odnosno formular za prijavu pacijenata.