Aktuelnosti

Kubanska medicina i kubanske vakcine

Uspešnost kubanske medicine već je naširoko poznata u svetu. Naučna dostignuća kubanskih lekara i efikasnost njihovih terapija u lečenju brojnih bolesti svrstali su Kubu na vodeće mesto zemalja kojima je prevencija bolesti i zdravlje prioritet.

Specijalista onkolog sa Kube prvi put u Srbiji i regionu

Predstavnik Asocijacije lekara Kube, specijalista onkolog i profesor istraživač na Medicinskom fakultetu u Havani, dr Anabeli Estavez Garcia bila je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, Crnoj Gori i zemljama u okruženju. Svoju posetu je otvorila gostujućim predavanjem u hotelu “Crown Plaza” gde je govorila o dostignućima savremene kubanske medicine i terapijama u lečenju kancera i drugih teških oboljenja poput kožnih bolesti, bolesti zavisnosti, Parkinsonove bolesti, očnih bolesti i dr. Takođe, predstavila je i metode i mogućnosti lečenja na Kubi koje su dostupne i pacijentima sa naših prostora.
Tokom četvoronedeljne posete dr Estavez Garcija je obišla veliki broj svojih pacijenata koji su se već lečili na Kubi, ali i razgovarala sa potencijalnim, budućim pacijentima. Razmenila je iskustva i novine sa kolegama onkolozima iz regiona i uz to održala brojne konsultacije na temu lečenja karcinoma, ali i drugih bolesti.

Personalizovana terapija kao najbolji lek

Broj obolelih od karcinoma je u porastu širom sveta, a prati ga i uvećan broj smrtnih slučajeva, posebno u nerazvijenim zemljama zbog nemogućnosti snabdevanja lekovima i troškova lečenja. Doktorka ističe da se način tretiranja raka od 80-ih godina do danas znatno promenio. Nekada se tretirao kompletan organizam dok se danas cilja na direktna žarišta kancera. Takođe, svaki organizam je drugačiji, te drugačije reaguje na određene terapije, što povlači činjenicu da se one moraju individualno kreirati i adaptirati na potrebe pojedinaca, kao i njegove biološke karakteristike.

Razvoj vakcina i lekova u borbi protiv karcinoma

Dr Estavez Garcia je istakla da Kuba decenijama unazad ulaže mnogo resursa upravo u borbu protiv velikog broja kancera i razvoj vakcina za njihovo lečenje. Osim svetski poznate vakcine za rak pluća, koja je odnedavno i kod nas našla svoju primenu, Kubanci su razvili i vakcinu protiv raka mozga koja postiže visok procenat uspešnosti u lečenju. Visoku stopu uspešnosti imaju i u sprovođenju terapija i tretmana za lečenje dijabetskog stopala, ali i primenu metode kojom se zaustavlja degenerativno oboljenje oka poznato pod nazivom retinitis pigmentosa.
Tokom svoje posete, dr Estavez Garcia je predstavila više kubanskih lekova koji imaju veliku delotvornost na suzbijanje metastaze kancera. Potvrdila je da je uz pomoć adekvatnih terapija, moguće zaustaviti razvoj same bolesti i time je pretvoriti u lako kontrolisanu hroničnu bolest. Na taj način se pacijentima produžava život, ali i poboljšava sam kvalitet.

Imunološki odgovor na nastanak i razvoj kancera

Dr Estavez Garcia ističe važnost prevencije kao i redovnih pregleda radi mogućnosti ustanovljavanja bolesti u ranoj fazi. Kada je bolesti dijagnostifikovana upravo u ranoj fazi, u velikom broju slučajeva izlečenje može biti potpuno. Takođe napominje da se velike nade polažu u imunološku terapiju. Smatra da ukoliko kancer nastaje “prevarom imunološkog sistema” i da se shodno tome i razvija, to je upravo i mesto odakle treba da krenemo kako bismo sprečili nastanak, ali i razvoj kancera.

Lečenje na Kubi – dostupno svim pacijentima iz Srbije i regiona

Svi pacijenti iz Srbije koji žele da se leče na Kubi mogu to učiniti veoma jednostavno uz pomoć agencije Consulta al futuro. Kontaktirajte nas za više informacija.