Aktuelnosti

lecenje kancera studio b

Kuba je zemlja koja je naširoko poznata po svom doprinosu savremenoj medicini i lečenju, ali i suzbijanju mnogih široko rasprostranjenih opakih bolesti današnjice. Mnogo resursa se već decenijama unazad na Kubi ulaže u razvoj medicine kroz brojna istraživanja i kliničke studije, kao i praksu koja donosi značajne rezultate na ovom polju.
S obzirom da je zdravstveni sistem na Kubi prioritet, dostignuća na polju medicine su sve brojnija. Takođe, sve veći broj sredstava se ulaže u sprovođenje kliničkih istraživanja što ubrzava proces dolaženja do najboljih rešenja, a samim tim i rezultata.
Zahvaljujući upravo tom pozitivnom stavu i razmišljanju o napretku medicine koju Kuba kao zemlja neguje već dugi niz godina, na Kubi je oformljen naučni centar. Ovaj centar objedinjuje čak 25 institucija koje učestvuju u radu i razvoju. Zajedničkim radom ne samo onkologa, već i naučnika iz različitih oblasti – fiziologa, biotehnologa, inženjera, oformljena je mreža stručnjaka koji zajedničkim naporima stižu do željenih ciljeva.

Lečenje kancera – borba protiv bolesti br. 1 u svetu

Jedan od glavnih neprijatelja 21.veka je kancer. Iz tog razloga se mnogo pažnje, vremena i truda ulaže u borbu protiv kancera kroz različite medicinske tretmane, lekove i vakcine. Tako je nastala i kubanska vakcina Cimavax protiv kancera pluća koja je od skora svoju primenu našla i u srpskom zdravstvu. Predstavlja terapeutsku vakcinu koja se primenjuje kod pacijenata koji pate od nemikrocelularnog karcinoma pluća u stadijumima 3B i 4.

Više o kubanskim lekovima i kako da dođete do njih možete saznati klikom ovde.

Koje bolesti se mogu lečiti na Kubi?

Gost emisije „Pitajte konzilijum“ na Studiju B je profesorka medicinskog fakulteta u Havani na Kubi, onkolog istraživač dr Anabeli Estevez Garsia. U svojoj praksi istražuje i bavi se razvojem lekova za lečenje kancera pluća, lečenje problema sa kožnim bolestima, lečenje očnih bolesti, lečenje Parkinsonove bolesti, kao i lečenje dijabetskog stopala.

Ona ističe da postoji veliki broj kriterijuma po kojima se procenjuje da li je pacijent podoban za vakcinu odnosno da li će imati koristi od nje. Neki od njih su: godine starosti pacijenta, potencijalne druge bolesti od kojih pacijent pati, terapije koje prima za te bolesti, kao i patohistološka analiza dobijena na osnovu biopsije samog tumora, zajedno sa imunološko-hemijskom analizom i sa molekularno-biološkim analizama. Takođe je bitna i onkološka terapija koju je pacijent primio i kakav je odgovor na tu terapiju.

Lečenje Parkinsonove bolesti

Na Kubi postoji nacionalni centar za neurološke bolesti koji okuplja multidisciplinarni tim koji se bavi lečenjem Parkinsonove bolesti. Uz primenu standardnih lekova protiv Parkinsona u ovom centru se vrše neophodni operativni zahvati, ali i sprovodi potrebna neurološka rehabilitacija.

Oftalmološke bolesti - izlečenje

Kada govorimo o polju oftalmologije postoji jedan revolucionarni lek koji može da zaustavi retinitis pigmentosa. Radi se mikrohirurgija, koja je udružena sa terapijom vitaminima, ozonom i elektromagnetskom terapijom. Na Kubi je operisano više od 10.000 pacijenata iz celog sveta i u 78% slučajeva bolest je zaustavljena nakon operacije.

Više o retinitis pigmentosa i lečenju ove bolesti možete saznati klikom ovde.

Kako do lečenja na Kubi?

Kontakte sa dr Estavez Garsia, kao i sa kubanskim lekarima možete ostvariti putem agencije Consulta al futuro. Dobićete sve neophodne informacije, kao i tačnu proceduru koju je potrebno da pratite radi konsultacija, a zatim i sprovođenja lečenja na Kubi.