Aktuelnosti

neurodegenerativne-bolesti

Neurodegenerativne bolesti su neizlečive bolesti nervnog sistema. Naime, usled oštećenja i promena u funkcionisanju nervnih ćelija, neurona, dolazi do nastanka bolesti koje imaju posledice na funkcionisanje čitavog organizma. Za razliku od većine drugih ćelija, neuroni se ne mogu deliti, pa je zbog toga lečenje neurodegenerativnih bolesti komplikovano, jer ne mogu nastati novi neuroni koji bi zamenili oštećene. Lek za ove bolesti ne postoji, već je moguće samo usporiti njihov dalji razvoj.

Uzroci i lečenje neurodegenerativnih bolesti

Do degeneracije neurona dovode različiti uzročnici: nasledne osobine, način života, različite nesreće nakon kojih mogu nastati mehanička oštećenja neurona. Ove bolesti su posebno specifične, obzirom da podrazumevaju promene u mozgu i kičmenoj moždini. Zbog toga i istraživanja u ovoj oblasti su veoma komplikovana pa su i sami procesi koji dovode do nastanka ovih bolesti nedovoljno poznate.
Neurološka oboljenja nije moguće izlečiti, ali je moguće usporiti njihovo dalje razvijanje. Danas postoje različiti medicinski tretmani koji omogućavaju obolelima da do određene mere kontrolišu svoje stanje. Ipak, preventiva je najbolji lek!

Parkinsonova bolest

Svaki stoti stanovnik Srbije koji je stariji od 60 godina ima Parkinsonovu bolest. Parkinsonova bolest je za sada neizlečiva i neki od najkarakterističnijih simptoma su nevoljni pokreti, pre svega ruku i nogu. Pored toga, javlja se i depresija, nesanica i poremećaj ravnoteže.
Za sada nije utvrđeno šta dovodi do propadanja neurona, odnosno do smanjenog stvaranja supstance dopamina, što je glavni uzrok nastanka Parkinsonove bolesti. Zbog toga ne postoji ni odgovor kako bi se preventivno moglo delovati. Međutim, pojedini naučnici tvrde da ishrana bogata životinjsim proteinima može dovesti do nastanka i pogoršanja bolesti. Prema ovom stanovištu, ishrana koja se zasniva na konzumiranju biljne hrane bi mogla da pomogne u sprečavanju propadanja neurona. Takođe, neke studije su pokazale da redovna fizička aktivnost smanjuje šansu za razvoj Parkinsonove bolesti. Upravo zbog toga su razvijene posebne fizikalne terapije koje se primenjuju i koje su pokazale pozitivne rezultate u usporavanju razvoja bolesti kod osoba koje su već obolele.

Alchajmerova bolest

Alchajmerova bolest predstavlja težak oblik demencije i najčešće se javlja kod starijih osoba, mada i mlađe osobe mogu oboleti. Kao i većina neurodegenerativnih bolesti, i Alcjamerova bolest se povezuje sa naslednim faktorom, mada je utvrđeno da to ne mora biti glavni uzročnik. Ova bolest nastaje kao posledica taloženja izmenjenih proteina amigdalina koji sprečavaju normalnu komunikaciju između neurona.
Studije su pokazale da fizički aktivne osobe, koje vode računa o ishrani imaju manje šanse da obole. Takođe svakodnevno „mozganje“ održava mentalno zdravlje i „moždane vijuge“ aktivnim. Bogat socijalni život takođe pokazuje pozitivne rezultate kao faktor koji umanjuje verovatnoću od razvoja Alchajmerove bolesti. Novije studije su pokazale i blagotvorni efekat kafe na naš mozak. Naime, redovno ispijanje nekoliko šoljica kafe u srednjem dobu smanjuje za čak 65 % šansu za pojavom ove bolesti u starosti. Takođe, konzumacija dve do tri jabuke dnevno može delotvorno uticati na neurone.

Multipla skleroza

Multipla skleroza je jedno od najčeščih neuroloških poremećaja koje se javlja u populaciji starosti od 20 do 40 godina. Predstavlja zapaljensku bolest koja zahvata duge nervne nastavke, tzv. aksone, što dovodi do poremećenog prenosa informacija do mozga. Najčešći problem obolelih su malaksalost, problemi sa ravnotežom i koordinacijom pokreta, a u poslednjoj fazi može dovesti i do paralize.
Prema istraživanjima, jedan od uzročnika oštećenja aksona je nedostatak vitamina D. Zbog toga se navodi kao prevencija umereno sunčanje, jer sunčanjem stimulišemo nastanak ovog vitamina. Takođe, kako je multipla skleroza zapaljensko oboljenje, razvijeni imuni sistem može sprečiti razvoj ove bolesti. Samim tim, redovno konzumiranje voća i povrća i smanjeno unošenje zasićenih masnih kiselina je dobra prevencija.
Iako postoje podaci na koji način preventivno delovati kako ne bi došlo do razvoja neke od neurodegenerativnih bolesti, to i dalje ne znači će svaka osoba primenom ovih primenom mera uspeti da spreči nastanak bolesti. U svetu i kod nas, neurodegenerativne bolesti su, pored kancera, najčešće bolesti u ljudskoj populaciji.

Lečenje obolelih se svodi na usporavanju razvoja bolesti i poboljšanju kvaliteta života pacijenta. Kuba je jedna od vodećih lidera u pogledu razvoja svih oblasti medicine. Upravo zbog toga, pacijenti širom sveta odlaze na terapije i tretmane baš u ovu zemlju. Srbija će imati čast da ugosti poznatog doktora Anabely Estévez García koji će gostovati u Beogradu mesec dana. Cilj ove posete jeste da se ljudi iz Srbije i regiona upoznaju sa metodama lečenja na Kubi. Više informacija o ovoj poseti možete pročitati ovde.