Aktuelnosti

TV PINK -  USPESI KUBANSKE MEDICINE

Istina je, prosečni životni vek kubanaca je 78 godina, dok većina zemalja na svetu beleži negativan prirodni priraštaj stanovništva, na Kubi se rodi 13 a umre 7 ljudi.
Na pitanja voditeljke pinka odgovarala je Dr. Anabeli Estavez Garcija specijalista kliničke onkologije sa Kube.

Koja su dostignuća kubanske medicine i kakav je zdravstveni sistem na Kubi?

Kubanska medicina se zapravo odlikuje inventivnim terapijama, i to je postignuto nakon mnogo godina istraživanja. Kada govorimo o bolestima kancera, zapravo govorimo o imunoterapijij koja je nešto revolucionarno u celom svetu. Danas na Kubi postoje 3 različite vrste terapije za lečenje kancera i sve terapije su zasnovane na monoklonskim antitelima i terapautskim vakcinama. Doktori specijalisti sa Kube monoklonsko antitelo među sobom nazivaju “Ahilov Konj“ i ova terapija postiže izuzetne rezultate u lečenju centralnog nervnog sistema.

Stopa izlečenja je problematično pitanje a najviše iz razloga što se u 80% slučajeva kancer otkriva u poodmaklim fazama i često sa metastazama. Samo 20% se otkriva u ranim fazama kada je lečenje moguće i kada zapravo daje rezultate. Poodmaklu bolest je ipak moguće stabilizovati i pretvoriti u hroničnu bolest koja je lokalizovana kao što su to nezarazne hronične bolesti dijabetes i hipertenzija. U takvim slučajevima ne dolazi do potpunog izlečenja ali cilj je produžetak života pacijenta i bolji kvalitet života.

Pored različitih vrsta kancera, na Kubi se leči od raznih bolesti, posebno bolesti kao što su vitiligo i psorijaza za koje postoje dva preparata sa kojima se postiže oko 86% izlečenja. Takođe postižu se zavidni rezultati u lečenju alopecije odnosno ćelavosti i retinitis pigmentosa.

Retinitis pigmentosa se leči multioperativnom metodom zatim terapijom ozonom i oligomineralima, dok izlečenje bolesti vitiliga znatno zavisi od broja nastalih fleka i njihovog rasporeda.
Takođe postižu se izuzetni rezultati u lečenju dijabetskog stopala, pomoću preparata Heberprot, potupono se sprečava gangrena stopala.

Zbog kojih terapija pacijenti iz Srbije i regiona najčešće idu na lečenje na Kubi?

U Srbiji se uglavnom govori o karcinomu pluća, ali zapravo terapije na Kubi obuhvataju mnogo veći opseg različitih bolesti. Vakcine Cimavax i Vaxira zaista su dizajnirane za nemikro-celularni karcinom pluća ali Nimotuzumab koji je takođe monoklonsko antitelo je snažna terapija za tumore centralnog nervnog sistema kako kod odraslih tako i dece. Sa tretmanom ovih kancera imamo više od 20 godina iskustva. Ove terapije se koriste za lečenje tumora glave, tumora vrata, tumore jednjaka i pankreasa. Uskoro će biti registrovan i za lečenje kancera pluća.

Kakva je procedura odlaska na Kubu na lečenje?

Nažalost mnogo pacijenata iz zemalja kao što su Kina, Turska, Rusija, Kanada itd dolaze na Kubu i pronalaze rešenje za svoje problem, međutim iz Srbije još uvek veoma malo pacijenta dolazi na Kubu. Razlozi za to definitivno nisu u nepoznavanju, jer je veliki broj ljudi u Srbiji čuo za uspehe kubanske medicine ali postoji izvesna doza ne inforimisanosti o tome kako otići na Kubu. Jednostavno je, sada imamo jedinu ovlašćenu agenciju, Consulta al Futuro koja ima sve ne ophodne dozvole ministarstva zdravalja Kube. Agencija Consulta skuplja sve nalaze pacijenata i istoriju bolesti, prevodi dokumenta na španski jezik i šalje ih adekvatnim medicinskim ustanovama odnosno stručnjacima na Kubi koji zatim u roku od 72 sata određuju kriterjume za lečenje.

Šta vam je sve potrebno i koja je procedura odlaska na Kubu saznajte klikom ovde.