Aktuelnosti

Skoplje, 8. novembra (PL) Ministar zdravlja Makedonije Venko Filipce primio je danas, sa velikim interesovanjem, informacije o napretku medicine na Kubi u razvoju i primeni novih vakcina protiv različitih vrsta karcinoma.

U sedištu ovog sastanka, kubanski specijalisti Jesus de los Santos Reno, pomoćnik profesora u pedijatrijskoj onkologiji; i Anabely Estevez Garcia, profesor i istraživač u međunarodnom medicinskom centru La Pradera, ponudili su široko objašnjenje o dobrim rezultatima upotrebe ovih lekova.
U razgovoru je ucestvovao Goran Puljezevic, osnivac agencije Consulta al Futuro, jedine institucije zapadnog Balkana, sa sedistem Srbiji, sa zvanicnim vezama sa Ministarstvom za javno zdravlje i kubanskim bolnicama za lecenje pacijenata iz naseg regiona sa ovim novim vakcinama.
Reno, koji radi na Nacionalnom institutu za onkologiju i radiobiologiju Kube, fokusirao je svoju prezentaciju na temu Radio terapija i Nimotuzumab kod dece i adolescenata sa gliomima u cerebralnom stemu.
On je govorio o institucionalnom iskustvu i rezultatima preživljavanja, koji su daleko superiorniji od dosadašnjih tretmana u svetu, a koji se rade primenom kubanske vakcine Nimotuzumab, komercijalno poznatom kao CIMAher, jednog humanizovanog monoklonalnog antitela razvijenog od strane naučnika sa ostrva.
Estevez Garcia se pozvala na uspešne tretmane odraslih sa tumorima glave i vrata kroz primenu ove vakcine (za tumore glave i vrata) kao i na terapije Racotumomabom (Vakira),koja je drugo antitelo koje se koristi za lečenje karcinoma pluća.

O kanceru jednjaka, pankreasa, debelog creva i rektuma

Govorila je o ohrabrujucim rezultatima ovih proizvoda, kako odvojeno, tako i kombinaciji sa drugim preparatima, kod kancera jednjaka, pankreasa, debelog creva i rektuma.
Takodje je govorila o drugim uspesnim tretmanima na Kubi kao npr lecenje vitiliga i zaustavljanje napredovanja retinitis pigmentoze kao i o poboljsanju vidnog polja kod pacijenata sa ovom urodjenom bolescu.
Ministar Filipce se zahvalio na poseti i informacijama koje je smatrao iznenađujućim i vrednim i obećao je da će proceniti mogućnosti saradnje u oblasti onkologije kroz smernice za direktorat za medicinu i registraciju lekova.
Takodje se zainteresovao i za kubanski rad na polju retinitisa pigmentoze i organizovao neposredan sastanak sa Hristijanom Dumom, direktorom Univerzitetske klinike za Oftalmologiju, koji je posebnu pažnju posvetio ovoj temi i prikupio detaljniju dokumentaciju o tretmanima i rezultatima kako bi ih analizirao ovde.
Specijalisti sa Kube ucestvovali su takodje u zanimljivom i profesionalnom razgovoru sa Ninom Vasov, direktorom Radiologije i onkologije u istom centru, kao i sa njegovom asistentkinjom Biljanom Grozdanovskom. Više o dostignućima u lečenju kancera na Kubi … saznajte ovde.