Aktuelnosti

5vrstaraka-lecenje-raka

Maligne bolesti su jedan od najvećih problema sa kojim se suočava savremeno društvo. Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji godišnje oboli 36 000, a umre 19 000 obolelih. Razlog ovako poražavajuće statistike ogleda se u činjenici da se kod velikog broja obolelih kancer utvrdi kasno, najčešće u poslednjoj fazi bolesti, ali isto tako veliki problem predstavlja i neadekvatno lečenje. Kao i u svetu, i kod nas najčešći oblici maligniteta su kancer pluća, rak debelog creva, rak dojke i grlića materice i kancer prostate.

Rak pluća: simptomi, lečenje i dalje prognoze

Kako izlečiti rak pluća, na žalost, je jedno od čestih pitanja. Rak pluća je najčešći oblik karcinoma, a u Srbiji se registruje oko 6 000 novoobolelih svake godine, a umre oko 4 600.
Utvrđeno je da je jedan od glavnih uzroka pušenje, ali i kancerogene supstance iz vazduha, azbest i neka hemijska jedinjenja mogu izazvati nastanak ovog oblika kancera.
Simptomi u ranoj fazi razvoja bolesti su nespecifični: suv kašalj, povremeno iskašljavanje krvi, bolovi u grudnom košu kao i česta promuklost. Zbog toga se često zanemaruju, ili se tretiraju kao prehlada. Kada bolest odmakne, oboleli najčešće odlaze kod doktora zbog hronične malaksalosti, anemije, naglog gubitka težine. Specijalističkim pregledom i analizama određuje se dijagnoza i preporučuje određeni vid terapije. Univerzalan lek za rak pluća ne postoji i najčešće se preporučuje operativni zahvat, kada se odstranjuje tumorsko tkivo, ali i deo pluća koji je zahvaćen tumorom, ili se prvo primenjuje hemioterapija ili radioterapija, pa ukoliko one daju pozitivne rezultate, obavlja se hirurški zahvat. Međutim, kubanska vakcina za rak pluća sve je poznatija u svetu, jer je pokazala mnoge pozitivne rezultate u lečenju ove bolesti. Naime, ovaj vid terapije se zasniva na poboljšanju imunološkog sistema obolelog. Jedina zvanična konsultantska agencija u regionu, Consulta al futuro, koja je sklopila ugovor sa kubanskim lekarima nalazi se u Beogradu. Ova agencija omogućava pacijentima da zvanično stupe u kontakt sa kubanskim lekarima i tako dobiju njihovo stručno mišljenje i preporuku terapije.
Rak pluća je „tihi ubica“ i zbog toga se često otkriva u kasnim fazama, pa su i prognoze loše. Zbog toga je važno da osobe koje imaju bilo kakve predispozicije za razvoj ovog kancera redovno odlaze na kontrole kako bi, ukoliko dođe do bolesti, moglo na vreme da se reaguje.
Saznaj više o simptomima i lečenju raka pluća

Rak dojke: lečenje i prognoze

Kancer dojke je najčešće maligno oboljenje žena. Iako se verovatnoća za nastankom ovog karcinoma povećava sa starosti, danas se sve više javlja kod žena do 35 godina.
Genetska predispozicija, dugotrajna primena hormonske terapije, stres, ali i nezdrav način ishrane su uzroci koji dovode do nastanka bolesti. Kancer dojke se najčešće otkriva samopregledom: osobe primete promene oblika dojke, kvržice, ili sekret koji se luči iz bradavice i nakon čega se obraćaju specijalisti koji pregledom i analizama može utvrditi da li je u pitanju malignitet. Ukoliko rezultati pokažu da se radi o kanceru dojke, na osnovu opšteg stanja pacijenta i stadijuma bolesti određuje se lečenje: hirurško, hemioterapija, hormonoterapija, ili radioterapija dojke. Važno je napomenuti da nije svaka promena na dojci maligna, ali je svakako veoma važno obratiti se lekaru ukoliko se primeti bilo kakva promena. Kao i kod svih oblika kancera, nezahvalno je dati bilo kakvu prognozu. Međutim, sa razvojem svesti o važnosti preventivnih pregleda koji omogućavaju otkrivanje ove bolesti u ranim fazama, smrtnost obolelih od raka dojke se smanjuje.

Rak debelog creva: simptomi i lečenje

Rak debelog creva je veoma česta bolest koja se najčešće otkriva kod osoba između 50 i 70 godina, a u Srbiji svake godine oboli preko 4 500 osoba i umre preko 2 000.
Smatra se da su glavni uzročnici nastanka ove bolesti genetika, ali i loša ishrana bogata mastima, dugo sedenje, alkohol i nedovoljna fizička aktivnost. Kao i kod većine kancera, i za rak debelog creva je karakteristično da se u početnim fazama ne javljaju simptomi koji bi mogli da ukažu na rast malignih ćelija. U kasnijim fazama se javljaju promene u pražnjenju creva, krv u stolici, bolovi u stomaku, malaksalost, gubitak telesne težine. Da bi se sprečio nastanak i razvoj bolesti, prevencija je najbolje rešenje. Zbog toga se preporučuje da osobe starije od 50 godina idu redovno na skrining preglede koji će omogućiti da se promena, ukoliko postoji, dijagnostikuje i na vreme odredi tip lečenja. Međutim, ukoliko se bolest otkrije u kasnijim fazama, najčešće se preporučuje hirurška intervencija, pri kojoj se uklanja deo debelog creva koji je zahvaćen tumorom. Ili, ukoliko je došlo do metastaze, preporučuje se hemioterapija. Pored ovih najčešćih vidova terapije, postoji i imunoterapija koju su razvili stručnjaci sa Kube i koja se uspešno primenjuje u kombinaciji sa već navedenim oblicima. Ovaj oblik lečenja raka je dostupan i obolelim sa naših prostora zahvaljujući agenciji Consulta al futuro.

Rak prostate: simptomi i lečenje

Kancer prostate je jedan od najčešćih oblika kancera koji se javlja kod muškaraca nakon 50. godine, ali je u poslednje vreme zabeležen porast obolelih i u mlađoj populaciji. U Srbiji se godišnje dijagnostikuje 1 800, a svake godine umre 1 000 obolelih od ove bolesti.
Maligna promena prostate se često javlja zajedno sa benignim uvećanjem i zbog toga su simptomi vezani za donji deo urinarog trakta kao što su: otežano i često mokrenje, noćno mokrenje i osećaj neispražnjene bešike nakon mokrenja. U kasnijim fazama bolesti, osobe najčešće osećaju malaksalost, gubitak težine, bolove u kostima, javlja se anemija i veoma otežano mokrenje. Preventivnim pregledima moguće je dijagostikovati kancer prostate u ranoj fazi, što daje mogućnost za dobrim prognozama. Ukoliko se otkrije tek kada kancer prostate uznapreduje, način lečenja se određuje na osnovu opšteg zdravstvenog stanja obolelog i na osnovu faze razvoja ove bolesti. Ako je kancer zahvatio samo prostatu i ako se proceni da će preživljavanje obolelog biti kraće od 10 godina, najčešće se ne preduzimaju posebni tretmani, već se bolest prati. U ostalim slučajevima se preporučuje hirurška intervencija, ili ukoliko je došlo do metastaze, prvo se primenjuje hormonska terapija, ili radioterapija. Kubanski lekari su utvrdili da imunoterapija pokazuje pozitivne efekte u lečenju ove bolesti.

Rak grlića materice: simptomi i lečenje

Rak grlića materice je drugi uzrok obolevanja i četvrti uzrok smrtnosti kod žena u Srbiji. Svake godine registruje se preko 1 300 novoobolelih žena, a umre preko 500.
Uzrok ovog oblika kancera su neki tipovi HPV (Human Papiloma Virus). Ovaj virus je uzrok čestih infekcija, sa kojima se imuni sistem u najčešće može izboriti. Međutim, usled oslabljenog imuno odgovora ovaj virus može uzrokovati transformacije normalnih ćelija u maligne. Vaginalno krvarenje između dve mensturacije, krvarenje tokom odnosa, specifičan sekret neprijatnog mirisa mogu biti simptomi ove bolesti. Međutim, pokazalo se da rano otkrivanje ove bolesti pomoću Papanikolau testa omogućava gotovo 100% izlečenje. Ukoliko se bolest otkrije u kasnijim stadijumima, najčešće se predlaže operativni zahvat, a ukoliko to nije moguće radioterapija ili hemioterapija. Imunoterapija je pokazala pozitivne rezultate u borbi i sa ovim oblikom kancera i zbog toga se sve više pacijenata odlučuje za ovaj oblik lečenja.