Aktuelnosti

RTS1 kubanska medicina

Voditelj RTS-a je napravio uvod u kome je pomenuo našeg poznatog glumca Batu Živojinovića koji je upravo na Kubi uspeo da produži život i pronađe lek za dijabetično stopalo. Na Kubi je bilo preko 250.000 pacijenata sa dijabetičnim stopalom, jedinstvenom terapijom i uvećini slučajeva izbegnuta je amputacija stopala.
U poslednje dve godine pacijentima iz Srbije su dostupni lekovi sa Kube, međutim potrebna je još bolja saradnja jer Kuba nudi rešenja za izlečenje mnogih opakih bolesti.

Dostignuća kubanske medicine

Karcinom debelog creva je drugi najučestaliji karcinom u Srbiji koji se javlja podjednako i kod žena i kod muškaraca. Simptomi su različiti, u zavisnosti od toga gde se karcinom razvio. Ali, postoje neki prepoznatljivi znaci koji su zajednički za sve tipove ovog kancera kao što su: česta pojava krvi u stolici, promene u pražnjenju creva, bolovi u trbušnoj regiji, malokrvnost, malaksalost i gubitak težine.

Savremeni inovatinvni lekovi sa Kube su revolucionarni na polju dermatologije, kao što su bolesti vitiliga i psorijaze. Lekovi se prave u centru za placentarna i medicinska istraživanja, a sve terapije su potpuno ne škodljive, nema kontra inikacija i negativnih efekata.

Pored terapije za rak pluća po čemu je Kuba najpoznaijta, pacijenti se uspešno leče i od kancera odnosno tumora glave i vrata, pankreasa, jednjaka a medicinski centri na Kubi su u procesu registracije i za druge bolesti kancera.

Najviše pacijenata dolazi iz Kanade, Turske, Kine ... nadamo se sve više iz Srbije i regiona.
Istina je Kuba je siromašna zemlja ali vrlo dostojanstvena i jedinstvena po tome što su sve medicinske institucije ujedinjene u naučnim medicinskim istraživanjima. Za to je zadužen centar koji povezuje 25 medicinskih institucija i bolnica, i sve je potpomogunuto od države. Kada postoji takvo jedinstvo i cilj, uspesi i veliki rezultati su zagarantovani.

Lažna nada i kapitalizam su deo zapdnog sveta i velikih farmaceutskih kompanija

Kuba se bavi istraživanjim u lečenju opakih bolesti u svim sferama, ali je onkologija prioritet broj jedan upravo iz razloga raširenosti ove opake bolesti.
Posvećeni stručnjaci na Kubi trenutno rade na iznalaženju rešenja u lečenju kolorektalnog kancera, kancera jajnika i kancra dojke. Za ove bolesti trenutno ne postoji kvalitetno rešenje i Kubanska medicina nikada neće ponuditi nešto što ne daje rezultate, dok se terapije ne dokažu i budu registrovane kao takve.

Filozofija kubanske medicine nikada neće biti ulivanje lažne nade, već zaista procena i davanje terapija onim pacijentima kojima terapija može da pomogne. Mnogo prijava stiže, iz različitih zemalja ali tek nekih 10 do 20% pacijenata jesu za terapiju koja će dati rezultate. Etika i struka bi trebalo da poštuju sve kodekse, pacijent koji može da se izleči treba da dobije sve neophodne terapije, u suprtonom govorimo o ne etičnom i ne profesionalnom ponašanju primerenom velikim farmaceutskim kompanijama i institucijama kojima je zapravo stalo samo do finansijskog salda na kraju godine.
Lečenje na Kubi nije jeftino posebno kada govorimo o standardu srpskih građana, prvenstveno iz razloga što je Kuba daleko, ali u poređenju sa cenam lečenja u bilo kojoj drugoj zemlji postaje Vam jasno da je Kuba ipak dostupna. Najzad, Hipokratova zakletva danas se izgleda poštuje još samo na Kubi.