Aktuelnosti

kako-prepoznati-simptome-raka

Rak ili kancer predstavlja ambnoramalnu deobu ćelija usled čega se formira tzv. maligno tumorsko tkivo. Zbog promena u metabolizmu, kancerske ćelije stiču sposobnost da se neograničeno dele. Ukoliko maligne ćelije dospeju do krvotoka mogu se proširiti na druge organe i dovesti do metastaza.
Poražavajuće činjenice pokazuju da se u Srbiji godišnje dijagnostikuje 32 000 novoobolelih, a umre preko 20 000 pacijenata. Jedan od najvećih problema u Srbiji je to što se oboleli kasno javljaju specijalistima, kada bolest odmakne, i zbog toga se šansa za uspešnim lečenjem smanjuje. Zbog toga lekari skreću pažnju da je veoma važno na vreme prepoznati simptome kancera i odmah se obratiti lekarima. U nastavku ćemo opisati simptome nekih od najučestalijih maligniteta.

Rak kože - najučestaliji oblik kancera

Rak kože je kancer koji se najčešće javlja, međutim kako se promene mogu uočiti na vreme, veliki je stepen uspešnog lečenja. Zbog toga lekari skreću pažnju na važnost samopregleda, kao i dermatoloških pregleda. Važno je naglasiti da nije svaka promena u pigmentaciji mladeža maligna promena, ali se svakako treba obratiti lekaru ukoliko se primeti bilo kakva promena. Kao i u slučaju ostalih maligniteta, i rak kože se može javiti u različitim oblicima.
Ukoliko primetite da je neki mladež asimetričan, ili mu je ivica nepravilna, ako uočite različitu pigmentaciju na istom mladežu (odnosno primetite više različitih nijansi), ili vidite da mladež raste, obavezno se obratite lekaru. Takođe, krvarenje mladeža je znak da treba da se što pre obratite dermatologu!

Karcinom debelog creva – simptomi mogu varirati

Karcinom debelog creva je drugi najučestaliji karcinom u Srbiji koji se javlja podjednako i kod žena i kod muškaraca. Simptomi su različiti, u zavisnosti od toga gde se karcinom razvio. Ali, postoje neki prepoznatljivi znaci koji su zajednički za sve tipove ovog kancera kao što su: česta pojava krvi u stolici, promene u pražnjenju creva, bolovi u trbušnoj regiji, malokrvnost, malaksalost i gubitak težine.

Kako prepoznati rak kostiju

Rak kostiju se može razviti na svim kostima. Međutim, istraživanja su pokazala da ovaj malignitet najčešće nastaje na tzv. dugim kostima. Takođe, postoje neki oblici koji se češće javljaju kod dece, a neki koji su učestaliji kod odraslih osoba. Međutim, simptomi su najčešće isti za sve oblike.
Slaba pokretljivost, bol u kostima i otečenost, lomljivost kostiju i pri lakšim povredama su neki od prvih simptoma koji mogu ukazivati na rak kostiju. Pored toga, rak kostiju prate loše opšte stanje obolelog, malokrvnost, malaksalost i nagli gubitak težine.

Karcinom pluća – prepoznajte na vreme signale koje Vam poručuje organizam

Kada se karcinom pluća otkrije na vreme, prognoze za izlečenjem su čak 50 %. Međutim, ako nastanu metastaze, verovatnoća da će doći do pozitivnog ishoda lečenja se spušta na 2 %. Zato redovni pregledi i uočavanje ranih simptoma bolesti su ključni u borbi protiv karcinoma pluća.
Iako u velikom broju slučajeva simptomi u ranoj fazi izostaju, ipak postoje znaci koji se ne smeju zanemariti. Iako možda ne zvuči logično, depresija i česte promene raspoloženja mogu biti pokazatelj razvoja ove bolesti. Takođe, simptomi koji podsećaju na grip, prehladu, ili bronhitis koji traju duže vreme mogu ukazivati na karcinom pluća. Pored toga, zadebljali, otečeni i crveni prsti, zatim nenormalan gubitak težine, slabost, iskašljavanje krvi, bol u grudima ili leđima su simptomi koje bi trebalo shvatiti ozbiljno.

Pregled onkologa

Kuba je poznata po sjajnim stručnjacima iz oblasti medicine. Zbog toga pacijenti iz celog sveta odlaze u ovu zemlju na lečenje. A Beograd će uskoro imati priliku da ugosti svetski poznatog lekara dr Anabely Estévez García koji će našim pacijentima prikazati kako funkcioniše lečenje na Kubi. O ovom čuvenom lekaru, kao i o njegovoj posteti našoj prestonici više informacija možete dobiti klikom ovde .