Zašto Kuba?

Zašto kubanska medicina?

DA LI STE ČULI O IZUZETNOJ EFIKASNOSTI KUBANSKIH LEKOVA?
DA LI ZNATE DA JE KUBA JEDINA ZEMLJA NA SVETU GDE SE LEČE ODREĐENE VRSTE BOLESTI?
DA LI ZNATE DA SU KUBANSKI LEKARI JEDNI OD NAJCENJENIJIH STRUČNJAKA NA SVETU,A DA KUBANSKA MEDICINA SVOJIM REZULTATIMA ZAUZIMA VODEĆE MESTO U SVETU?

Nešto po čemu se Kuba, pored svojih prirodnih lepota, izdvaja od svih ostalih zemalja i po onome što je definitivno dovelo na sam svetski vrh su naučna dostignuća i proizvodi iz oblasti medicine. Ulaganjem u obrazovanje podigli su svoj medicinski sistem na najviši nivo, a besplatnim školstvom, omogućili su svakome da se u ovoj profesiji ostvari. Odgovorni, privrženi poslu, zdravstveni radnici na Kubi veoma su posvećeni unapređenju svog znanja. Kao rezultat njihovog istraživanja i eksperimenata nastali su brojni proizvodi koji uspešno leče veliki broj bolesti, što predstavlja njihov doprinos razvoju medicine na globalnom nivou.

Na Kubi se rade tretmani i lekovi proverene efikasnosti, od kojih su mnogi jedini u svetu, kao što je slučaj sa Heberprot-P koji se koristi u lečenju dijabetskog stopala. Zatim, monoklonska antitela koja se koriste u lečenju raka, lekovi dobijeni iz ljudske placente za lečenje vitiliga, psorijaze i alopecije, između ostalog i terapija za lečenje retinitis pigmentosa.
Za kratki vremenski period možete proći kroz najnovije medicinske tretmane za različita stanja kao i druge intervencije, kao što su plastična hirurgija, ortopedija, Bariatrička hirurgija kao i intervencije koje se primenjuju u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Na Kubi imate priliku da osetite zdravstvenu negu koja je svetski priznata, kao što su rehabilitacija i neurološka restauracija, tretman bolesti zavisnosti od droga i alkohola po znatno nižoj ceni, a istog kvaliteta u poređenju sa razvijenim zemljama.
Ukoliko odete na Kubu, dočekaće vas nasmejano i ljubazno osoblje koje će vam posvetiti maksimalnu pažnju i požrtvovanost, i učiniti da vaš boravak bude mnogo prijatniji.

Kuba pored toga što je jedna od najtraženijih turističkih destinacija, ona je i često birana destinacija za lečenje i oporavak.

U prilog tome koliko je medicina razvijena na Kubi, svedoči podatak da po broju lekara na 1000 pacijenta Kuba zauzima prvo mesto u svetu sa čak 6.7 lekara na 1000 pacijenata, na primer, u odnosu na Francusku (3.4/1000), UK (2.7/1000), Nemačku (3.7/1000) itd. Kubanski lekari kao profesionalno osoblje traženi su u čak 66 zemalja sveta (Bolivija, Peru, Kongo, Argentina, Jamajka, Meksiko, Urugvaj, Južna Afrika, Katar, Kina, Portugal, itd.)

Zbog razvijenog medicinskog sistema, veliki broj stranih studenata dolazi na Kubu da završi studije medicine.

U proseku u Havani medicinu studira oko 3432 stranih studenata iz 23 zemlje. Veliki broj studenata je iz Velike Britanije, SAD-a, Južne Amerike, Afrike, itd. Uspešnost kubanskih lekara, naučna dostignuća i efikasnost primenjenih terapija i lekova definišu Kubu kao jednu od zemalja kojoj su prevencija i zdravlje ljudi na prvom mestu.

Medicinski tretmani na Kubi

Neki od ekskluzivnih tretmana za lečenje koje nudi kubanska medicina su:

Onkologija

Kuba je jedna od vodećih zemalja u lečenju raka pluća, prostate, mozga i dojke. Jedan od najnovijih dostignuća koje je ostvarila kubanska medicina svakako je proizvodnja vakcine protiv raka pluća. Pošto je potražnja za ovim tretmanom iz celog sveta velika, a proizvodni kapacitet u ovom trenutku je ograničen, upravo se na Kubi razvijaju laboratorije za proizvodnju vakcine kao i klinike u kojima će se obavljati primena tretmana.

Onkologija

Vitiligo i Psorijaza

Vitiligo je bolest koja nastaje usled gubljenja pigmenta što dovodi do pojave belih fleka na koži. Radi se o tzv. autoimunskoj bolesti, organizam stvara antitela protiv vlastitih ćelija, u ovom slučaju melanocita. Može biti zahvaćen bilo koji deo tela, a najčešće su to regije lica, usana, šaka, ruku, nogu i genitalija uglavnom u simetričnoj distribuciji.

Psorijaza je hronična, recidivirajuća, neinfektivna bolest kože autoimunog karaktera. Nastaje kada imuni sistem tela, koji se normalno bori protiv štetnih mikroorganizama, kao što su virusi i bakterije, napadne zdrave ćelije tkiva. To izaziva tanke, suve, pokrivene krljuštima slojeve kože na površinama gde se stara koža nije dovoljno brzo skinula.

Vitiligo i Psorijaza

Dijabetes

Dijabetes (šećerna bolest) je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, tj. trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Uglavnom je uslovljen naslednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora.
Ukoliko se ne leči, mogu nastati brojne komplikacije kao što su: hiperglikemija, ketonurija, ketoacidoza, bolesti krvnih sudova, srca, bubrega, očna oboljenja, promene na koži, oboljenja nervnog sistema, dijabetsko stopalo itd.

Dijabetis

Retinitis pigmentosa (RP)

Retinitis pigmentosa (RP) je naziv za skup naslednih bolesti koje pogadaju retinu. One su okarakterisane postepenim razaranjem i degeneracijom fotoreceptora, koja rezultira progresivnim gubitkom vida. Tretman za Retinitis Pigmentosa razvijen je na Kubi i predstavlja jedan od najuspešnijih tretmana u sprečavanju napredovanja ove bolesti. Terapija je kombinovana i ogleda se u primeni kubanske hirurske tehnike, primeni terapije ozonom, elektrostimulaciji, vitaminske terapije i terapije oligoelementima.
Uspešnost terapije primećeno je kod 78% pacijenata kod kojih je došlo do prekida napredovanja bolesti, kod 16% pacijenata došlo je do izostravanja vida i kod samo 6% pacijenata nije bilo zadovoljavajućih rezultata, u preko 10 000 pacijenata.

Retinitis pigmentosa (RP)

Neurološka rehabilitacija

Tretmani se sprovode u Internacionalnom Centru Neurološke Restauracije koji je razvio tehnologije za neurorestaurativni, multifaktorijalni, intenzivni i personalizovani tretman. Tretman se primenjuje kod sledećih bolesti: Parkinsonova bolest, bolesti povrede glave, traumatske lezije kičmene moždine, Alchaimer, tumori, paralize i ostali poremećaji nevnog sistema.

Neurološka rehabilitacija