Najčešće vrste raka

02/03/2020
najcesce-vrste-raka-1.jpg

Tumori se prvenstveno dele na benigne i maligne. Maligni tumori su kancerogeni. Među malignim tumorima razlikujemo primarne i sekundarne. Primarni tumor označava prvi tumor koji je nastao u telu. Naziva se i primarnim kancerom. Sekundarni tumor označava kancer koji se proširio, tj. metastazirao sa mesta gde je primarno nastao na druge delove tela. Sekundarni tumori predstavljaju isti tip raka kao i primarni tumori.

Najčešće vrste raka

U kancere od kojih ljudi najčešće oboljevaju ubrajamo sledeće:

Međutim, učestali su i naredni:

  • Rak želuca
  • Rak grlića materice
  • Rak mokraćne bešike
  • Rak vulve
    Rak testisa

Rak dojke

Od raka dojke najčešće oboljevaju žene. Može se reći da je po učestalosti broja obolelih, rak dojke odmah posle raka kože. Ženama se savetuje mamografija kojom se rak dojke može otkriti u ranoj fazi, pre nego što se raširi.

Rak endometrijuma

Rak endometrijuma je bolest pri kojoj se maligne ćelije formiraju u endometrijumu. Ovo je najuobičajenija vrsta invazivnog raka ženskog reproduktivnog sistema. Najčešće se dijagnostikuje kod žena koje imaju oko 60 godina i koje su u postmenopauzi.

Rak vulve

Rak vulve se obično razvija dugo vremena, najčešće na vaginalnim usminama ili na stranama vaginalnog otvora. Infekcije humanim papiloma virusima (HPV) uzrok su više od polovine broja kancera vulve.

Rak grlića materice

Rak grlića materice nastaje kao posledica polno prenosivih bolesti, koje izaziva HPV (humani papilloma virus). Do sada je utvrđeno da ima više od 160 tipova HP virusa koji se vrlo lako prenose seksualnim putem i pri tome izazivaju vrlo opasne infekcije. HPV vakcinacija uz redovnu zaštitu i kontrole kod ginekologa, nudi najefikasniju zaštitu od raka grlića materice.

Rak testisa

Rak testisa nastaje u ćelijama koje formiraju semenu tečnost. Ovo nije tako česta vrsta raka, a među obolelima je muška populacija najčešće starosti od 20 do 34 godine. Većina tipova raka testisa se leči uspešno i kad se dijagnostikuje u naprednijoj fazi.

Rak kože

Smatra se da rak kože izazivaju UV zraci sunca kojima se preterano ili neobezbeđeno izlažemo. Rak kože se može lečiti ukoliko se na vreme dijagnostikuje i ima odličnu prognozu oporavka. Najčešći i najmanje opasan oblik raka kože je bazecelularni karcinom. Spinocelularni karcinom zauzima drugo mesto na osnovu stope oboljevanja. Najagresivnija vrsta raka kože je melanom.

Rak bubrega

Rak bubrega se javlja i kod odraslih i kod dece. Karcinom bubrega je najsmrtonosnija vrsta uroloških karcinoma. Osnovni tipovi raka bubrega su Vilmsov tumor, svetloćelijski karcinom, papilarni karcinomi bubrežnih, hromofobni karcinom, karcinom sa Xp11 translokacijom, karcinom sabirnih duktusa (Bellini).

Rak bešike

Rak mokraćne bešike spada među tumore koji se najčešće javljaju i to kod starije populacije. Karcinomi urotelijuma čine 90% svih tumora bešike. Daleko manji udeo imaju karcinomi prelaznog epitela, 7% su skvamo (plano) celularni. Sarkom, adenokarcinom ili limfom nisu tako česti.

Rak štitaste žlezde

Postoje četiri glavne vrste raka štitaste žlezde. To su papilarni, folikularni, medularni i anaplastični oblik raka. Papilarni je najuobičajeniji. Sva četiri tipa se razlikuju po agresivnosti. Rak štitaste žlezde se uspešno leči ako se dijagnostikuje u ranoj fazi.

Rak jetre

Karcinom jetre može nastati u svim ćelijama jetre. Hepatocelularni karcinom je najučestaliji oblik karcinoma jetre, a nastaje u hepatocitima, koji su glavna vrsta ćelija jetre. Druge vrste karcinoma jetre su fibrolamelarni karcinom, hepatoblastom, kolangiokarcinom. Po učestalosti javljanja tumora, karcinom jetre zauzima deseto mesto, a kad je reč o smrtnosti, na petom je mestu. Stanovnici razvijenih zemalja češće pate od karcinoma jetre nego stanovnici zemalja u razvoju.

Rak želuca

Adnokarcinom je rak želuca koji se stvara u sluznici želuca, tj. u žlezdanim ćelijama.  Može se reći da 95% svih tumora na želucu sačinjavaju upravo adenokarcinomi. Ostale vrste uključuju limfome i sarkome. Glavni krivci koji dovode do nastanka raka želuca su bakterija Helicobacter pylori, štetna ishrana i uticaji nezdrave okoline.

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2020. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button