deca-cernobilja-1200x851.jpg

01/09/2021
Veoma daleko od beloruske pogranične zone u kojoj se dogodila černobiljska nuklearna katastrofa, na obali Karipskog mora nedaleko od Havane, ispisan je veliki i važan deo istorije “malih ljudi”, na koje je ona ostavila svoje razorne tragove. To je istorija patnje i straha, ali i istorija nade, hrabrosti, ozdravljenja, empatije, prijateljstva i solidarnosti, a njeni protagonisti su deca Černobilja i narod Kube“

Tanja Petrović, naučna savetnica na Institutu za studije kulture i sećanja ZRC SAZU u Ljubljani, u opširnom tekstu, koji vas pozivamo da pročitate ovde, podseća nas koliko je kubanski narod veliki i da je Kuba sa svojih nešto više od 11 miliona stanovnika svetu dala mnogo više od mnogih drugih ekonomski jačih i većih družava.

imunizacija-na-kubi.jpg

07/04/2021

Neverovatan podvig kubanskih naučnika: još jedna vakcina protiv Covida-19, Abdela dobila odobrenje Državnog centara za kontrolu lekova i medicinskih sredstava CECMED za primenu kod ugroženih kategorija stanovništva.

Početkom prošle nedelje Kuba je u proces imunizacije stanovništa uključila i vakcinu Abdela. Kao i vakcina Soberana 2 i Abdela je tokom III faze ispitivanja pokazala visoku efikasnost i maksimalnu bezbednost. Očekivane reakcije na vakcinu pojavile su se kod manjeg broja ispitanika, a neželjenih reakcija nije bilo.

vakcinacija_kuba.jpg

23/03/2021

Kuba započinje vakcinaciju najugroženijih kategorija stanovništa sa sopstvenom vakcinom Soberana 02.

Državni centar za kontrolu lekova i medicinskih sredstava CECMED odobrio je početak vakcinacije osoba koje pripadaju rizičnoj grupi zdravstvenih radnika, biofarmaceutskom sektoru i drugim sektorima koje je definisalo Ministarstvo zdravlja Republike Kube.

Soberana 02 pokazala je tokom treće faze ispitivanja snažan imunološki odgovor bez ozbiljnih nuspojava.

rak-simptomi-lecenje.jpg

23/02/2021

Rak je u Srbiji, kao i u celom svetu, drugi po redu uzročnik smrtnosti, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, uprkos naučnim saznanjima kako na polju prevencije tako i na polju lečenja.

Broj obolelih od karcinoma u stalnom je porastu, i dok su najčešći uzročnici karcinoma u prošlosti bile infekcije, danas infekcije čine svega 15-20% uzročnika malignih bolesti. Danas je preko 80% kancerogenih oboljenja izazvano načinom života.

Rak je u manje od 10% slučajeva povezan sa naslednim faktorom. U više od 90% slučajeva kanceri su posledica loših navika i nedovoljne brige o zdravlju.

januar-vakcinacija-kuba.jpg

02/02/2021

“Razvili smo četiri verzije vakcine protiv Covida 19. Kuba će biti među prvima, ako ne i prva zemlja na svetu, koja će moći da imunizuje celokupno stanovništvo sopstvenom vakcinom. I učinićemo to tokom 2021. godine, ”, izjavio je predsednik BioCubaFarma Eduardo Martinez Diaz.

Kako se dogodilo, da u momentu kada se razvijene evropske zemlje bore da obezbede iz uvoza neophodne vakcine za svoje stanovništvo, jedna mala i neopravdano izolovana Kuba, ima četiri verzije vakcine protiv Covida 19? Zašto se kod nas, kao i u celoj Evropi, o tome veoma malo zna?

lecenje-dijabetesnog-stopala-na-kubi.jpg

01/02/2021

Dijabetesno stopalo nastaje kao posledica promena na nervima i krvnim sudovima komplikovanih infekcijama. Predstavlja ozbiljnu hroničnu komplikaciju dijabetesa. Kod približno 15% obolelih osoba kao posledica dijabetesa javlja se dijabetesno stopalo.

prevencija-rak-consulta.jpg

17/12/2020

Od ukupnog broja umrlih u Srbiji, gotovo petinu čine osobe obolele od nekog oblika karcinoma.

Rak pluća, rak grlića materice i dojke, rak debelog creva, rak pankreasa i rak centralnog nervnog sistema, tj. rak mozga i kičmene moždine su oblici karcinoma sa najvećom učestalošću i najvećom smrtnošću.

vakcina-par-1.jpg

24/11/2020

Kubanski naučnicu su u dosadašnoj borbi sa virusom Covid-19 registrovali već dve vakcine koje su u fazi kliničkih ispitivanja na ljudima: Soberana 01 i Soberana 02, a druge dve čekaju potrebne dozvole kako bi ušle u proces kliničkih ispitivanja.

Kuba ima veoma veliko iskustvo u razvoju vakcina u poslednjih trideset godina. Stečena iskustva, oprema sa kojom raspolažu i stručni kadar omogućili su im da u ovom momentu imaju četiri vakcine za virus Covid-19 na čijem razvoju rade.

interna-medicina-primena.jpg

11/11/2020

Integrativna medicina predstavlja spoj klasične i komplementarne medicine. Cilj integrativne medicine je da se saznanja iz obe oblasti najbolje iskoriste po zdravlje pacijenata.

Govoreći o razvoju integrativne medicine i važnosti njene primene, dr Anabely Estavez Garcia, onkolog i profesor na Međunarodnom institutu u Havani navodi podatke istraživanja sa Univerziteta Harvard.

Tokom 90-ih godina prošlog veka, profesor Rosenberg sa katedre za javno zdravlje sa Harvarda objavio je dva izveštaja. Podaci iz izveštaju ukazivali su da je 45% severnoamaričkih pacijenata, nakon konsultacija sa lekarom, otišlo da potraži dodatnu pomoć. Pomoć su tražili od stručnjaka koji bi im ponudili nutricionističko savetovanje, emocionalnu i psihološku podršku, način da se izbore sa bolovima bez uzimanja dodatnih lekova ili način da poboljšaju san bez uzimanja hipnotika. Zapravo, pacijenti su tražili podršku tamo gde im nije ponuđena.

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2020. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button