rak-kao-hronicna-ne-smrtonosna-bolest.jpg

21/06/2022

Imunoterapija kao sadašnjost i budućnost u terapijama raka

Na polju onkologije, kubanska medicina je među najnaprednijim na svetskom nivou. Imunoterapija kao budućnost u tretiranju raka započeta je upravo na Kubi.

Jedan od razloga zbog kojih je Svetska zdravstvena organizacija dodelila kubanskim stručnjacima priznanje za doprinos u lečenju karcinoma, jesu otkrića iz oblasti imunoterapije.

deca-cernobilja-1200x851.jpg

01/09/2021
Veoma daleko od beloruske pogranične zone u kojoj se dogodila černobiljska nuklearna katastrofa, na obali Karipskog mora nedaleko od Havane, ispisan je veliki i važan deo istorije “malih ljudi”, na koje je ona ostavila svoje razorne tragove. To je istorija patnje i straha, ali i istorija nade, hrabrosti, ozdravljenja, empatije, prijateljstva i solidarnosti, a njeni protagonisti su deca Černobilja i narod Kube“

Tanja Petrović, naučna savetnica na Institutu za studije kulture i sećanja ZRC SAZU u Ljubljani, u opširnom tekstu, koji vas pozivamo da pročitate ovde, podseća nas koliko je kubanski narod veliki i da je Kuba sa svojih nešto više od 11 miliona stanovnika svetu dala mnogo više od mnogih drugih ekonomski jačih i većih družava.

imunizacija-na-kubi.jpg

07/04/2021

Neverovatan podvig kubanskih naučnika: još jedna vakcina protiv Covida-19, Abdela dobila odobrenje Državnog centara za kontrolu lekova i medicinskih sredstava CECMED za primenu kod ugroženih kategorija stanovništva.

Početkom prošle nedelje Kuba je u proces imunizacije stanovništa uključila i vakcinu Abdela. Kao i vakcina Soberana 2 i Abdela je tokom III faze ispitivanja pokazala visoku efikasnost i maksimalnu bezbednost. Očekivane reakcije na vakcinu pojavile su se kod manjeg broja ispitanika, a neželjenih reakcija nije bilo.

vakcinacija_kuba.jpg

23/03/2021

Kuba započinje vakcinaciju najugroženijih kategorija stanovništa sa sopstvenom vakcinom Soberana 02.

Državni centar za kontrolu lekova i medicinskih sredstava CECMED odobrio je početak vakcinacije osoba koje pripadaju rizičnoj grupi zdravstvenih radnika, biofarmaceutskom sektoru i drugim sektorima koje je definisalo Ministarstvo zdravlja Republike Kube.

Soberana 02 pokazala je tokom treće faze ispitivanja snažan imunološki odgovor bez ozbiljnih nuspojava.

rak-simptomi-lecenje.jpg

23/02/2021

Rak je u Srbiji, kao i u celom svetu, drugi po redu uzročnik smrtnosti, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, uprkos naučnim saznanjima kako na polju prevencije tako i na polju lečenja.

Broj obolelih od karcinoma u stalnom je porastu, i dok su najčešći uzročnici karcinoma u prošlosti bile infekcije, danas infekcije čine svega 15-20% uzročnika malignih bolesti. Danas je preko 80% kancerogenih oboljenja izazvano načinom života.

Rak je u manje od 10% slučajeva povezan sa naslednim faktorom. U više od 90% slučajeva kanceri su posledica loših navika i nedovoljne brige o zdravlju.

januar-vakcinacija-kuba.jpg

02/02/2021

“Razvili smo četiri verzije vakcine protiv Covida 19. Kuba će biti među prvima, ako ne i prva zemlja na svetu, koja će moći da imunizuje celokupno stanovništvo sopstvenom vakcinom. I učinićemo to tokom 2021. godine, ”, izjavio je predsednik BioCubaFarma Eduardo Martinez Diaz.

Kako se dogodilo, da u momentu kada se razvijene evropske zemlje bore da obezbede iz uvoza neophodne vakcine za svoje stanovništvo, jedna mala i neopravdano izolovana Kuba, ima četiri verzije vakcine protiv Covida 19? Zašto se kod nas, kao i u celoj Evropi, o tome veoma malo zna?

lecenje-dijabetesnog-stopala-na-kubi.jpg

01/02/2021

Dijabetesno stopalo nastaje kao posledica promena na nervima i krvnim sudovima komplikovanih infekcijama. Predstavlja ozbiljnu hroničnu komplikaciju dijabetesa. Kod približno 15% obolelih osoba kao posledica dijabetesa javlja se dijabetesno stopalo.

prevencija-rak-consulta.jpg

17/12/2020

Od ukupnog broja umrlih u Srbiji, gotovo petinu čine osobe obolele od nekog oblika karcinoma.

Rak pluća, rak grlića materice i dojke, rak debelog creva, rak pankreasa i rak centralnog nervnog sistema, tj. rak mozga i kičmene moždine su oblici karcinoma sa najvećom učestalošću i najvećom smrtnošću.

vakcina-par-1.jpg

24/11/2020

Kubanski naučnicu su u dosadašnoj borbi sa virusom Covid-19 registrovali već dve vakcine koje su u fazi kliničkih ispitivanja na ljudima: Soberana 01 i Soberana 02, a druge dve čekaju potrebne dozvole kako bi ušle u proces kliničkih ispitivanja.

Kuba ima veoma veliko iskustvo u razvoju vakcina u poslednjih trideset godina. Stečena iskustva, oprema sa kojom raspolažu i stručni kadar omogućili su im da u ovom momentu imaju četiri vakcine za virus Covid-19 na čijem razvoju rade.

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2020. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button