Covid 19 – Kuba nastavlja imunizaciju sopstvenim vakcinama

07/04/2021
imunizacija-na-kubi.jpg

Neverovatan podvig kubanskih naučnika: još jedna vakcina protiv Covida-19, Abdela dobila odobrenje Državnog centara za kontrolu lekova i medicinskih sredstava CECMED za primenu kod ugroženih kategorija stanovništva.

Početkom prošle nedelje Kuba je u proces imunizacije stanovništa uključila i vakcinu Abdela. Kao i vakcina Soberana 2 i Abdela je tokom III faze ispitivanja pokazala visoku efikasnost i maksimalnu bezbednost. Očekivane reakcije na vakcinu pojavile su se kod manjeg broja ispitanika, a neželjenih reakcija nije bilo.

.Vakcinacijom će biti obuhvaćene osobe sa velikim rizikom od infekcije i širenja epidemije Covid-19. U ovu kategoriju, po procenama Ministarstva javnog zdravlja, spadaju pre svega osobe zaposlene u sektoru javnog zdravstva i biofarmaceutskom sektoru. Ali, osim njih biće uključene i ostale kategorije stanovništa. Starosna granica osoba, koje će biti uključene u ovaj program vakcinacije, je od 19 do 80 godina.

Ništa što ima veze sa medicinom na Kubi nije slučajno

Direktorka centra za genetsko inženjerstvo i botehnologiju Dr Marta Ayala Ávila naglašava da kada je medicina u pitanju na Kubi ništa nije slučajno. Ističe da su postignuti rezulatati proizvod revolucije, da ih iznose sa dubokim emocija i dodaje: „Ime Abdela nije slučajno, kao što nisu ni Soberana ni Mambisa. Abdela se poziva na epsku pesmu José Martí i upravo je to epska bitka koju danas vodimo u borbi protiv Covid-19.“

Dr Marta Ayala Ávila pohvalila je i posvećenost svih učesnika u razvoju, proizvodnji i sprovođenju programa imunizacije:“ Radimo iz minuta u minut, bez prestanka. Kako naučnici u laboratorijama, tehnolozi u pogonima, tako i klinički specijalisti i donosioci odluka koji planiraju čitavu ovu strategiju.”

Kuba razvija 5 različitih vakcina iz više razloga

Sva dostignuća kubanske medicine plod su jasne strategije.

I ovoga puta ništa nije drugačije. Jedan od razloga zašto su kubanski naučnici razvili čak pet različitih vakcina jeste da bi se osigarali proizvodni kapaciteti. Cilj je bio stvorite vakcine koje će koristiti različite proizvodne linije. Proizvodnja ovih pet vakcina obavljaće se u više proizvodnih pogona i neće ugrožavati jedna drugu.

Drugu razlog je ispravna procena da će doći do mutacije virusa ili pojave novih sojeva virusa. Više različitih vakcina daju dodatnu sigirnost.

Dr Marta Ayala Ávila objašnjavajući razvojni put kaže:“ Kada smo počeli da radimo na nekoliko kandidata za vakcinu, nismo pogrešili. Nismo nameravili da ako jedan propadne, vratimo se unazad. To nam daje snagu, jer ovi kandidati mogu biti usmereni na različite kategorije stanovništa, mogu se međusobno kombinovati ili koristiti za podsticajne doze. To nas dovodi u bolji položaj da se suočimo sa izazovima kao što je pojava varijanti ili mutirani sojevi virusa. Nismo bili na pogrešnom putu kada smo rekli – samo napred sa svim kandidatima.“

Istorijski uspeh Kube koji fascinira svet

Kubanski naučnicima i lekarima međunarodna zajednica priznala je hiljade patenata. Ipak, razvoj vakcina protiv Covida-19 fascinirao je ceo svet.

Kuba je jedina ekonimski nerazvijena zemlja na svetu koja je uspela da razvije sopstvene vakcine. Činjenica da evropske razvijene zemlje u tome nisu uspele i da nisu u mogućnosti ni da kupe vakcine kako bi imunizovale sopstveno stanovništvo, samo potvrđuje razmere uspeha.

Njihov uspeh jeste iznenadio svet. Za njih je očekivan. Kubanski naučnici podsećaju da imaju veliko iskustvo u proizvodnji vakcina. Stotine miliona doza vakcina proizvedenih na Kubi izvezene u više od 40 zemalja širom sveta. Stručan kadar, oprema sa kojom raspolažu i posvećenost moraju da daju rezultate.

Vicente Vérez Bencomo direktor Instituta za vakcinaciju Finlej, ne želeći da umanji značaj instituta na čijem je čelu, ističe da je to, ipak uspeh svih Kubanaca:“ Više od same vakcine, govorimo o zemlji. Onoj koju je Fidel stvorio i koju moramo da branimo. Ono što smo učinili jeste da primenimo njegovo učenje i njegov duh. Put koji je pred nama, još uvek je dug, ali možemo se osećati ponosno i srećno.“

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2023. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button