Kuba započela vakcinaciju najugroženijih

23/03/2021
vakcinacija_kuba.jpg

Kuba započinje vakcinaciju najugroženijih kategorija stanovništa sa sopstvenom vakcinom Soberana 02.

Državni centar za kontrolu lekova i medicinskih sredstava CECMED odobrio je početak vakcinacije osoba koje pripadaju rizičnoj grupi zdravstvenih radnika, biofarmaceutskom sektoru i drugim sektorima koje je definisalo Ministarstvo zdravlja Republike Kube.

Soberana 02 pokazala je tokom treće faze ispitivanja snažan imunološki odgovor bez ozbiljnih nuspojava.

Rezultati dobijeni tokom treće faze ispitivanja su ohrabrujući. Neželjenih reakcija gotovo da i nema, a očekivane reakcije, kao što su bol na mestu uboda i povećanje telesne temperature, javile su se kod manjeg broja slučajeva.

Vakcinacija će obuhvatati 150 000 učesnika.  Započeće sa zaposlenima na Institutu za vakcinaciju Finlej – IFV i Centru za molekularnu imunologiju – CIM.

Rezultati dobijeni kod ovih 150 000 osoba biće priključeni rezultatima iz treće faze ispitivanja. Predstavljaju završnu fazu, pre masovne proizvodnje.

Predstavnici BioCubaFarma izjavili su da očekuju da će do kraja godine proizvesti 100 miliona doza vakcine Soberana 02. Za stanovnike Kube biće potrebno između 20 i 30 milina doza vakcina. Ostatak će biti na raspolaganju svim zainteresovanim svetskim državama.

Kuba razvija pet vakcina protiv Covid-19

Kuba je jedina latinoamerička država i jedina ekonomski nerazvijena država na svetu koja je uspela da razvije sopstvene vakcine protiv virusa Covid-19.

Kuba ima pet kandidata za virus Covid-19: Soberana 01, Soberana 02, Abdela, Mambisa i Soberana plus. Vakcine su u različitim fazama ispitivanja.

U trećoj fazi ispitivanja je vakcina protiv korona virusa sa nazivom Abdela koju je razvio Centar za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju – CIGB.

Ispitivanje će biti sprovedeno na 48 000 osoba, životne dobi između 19 i 80 godina.

I u krizi izazvanoj pandemijom Kuba dokazuje globalni humanitarni karakter

U jeku pandemije Kubanci nisu zaboravili nikoga kome je pomoć potrebna.  Kuba je samo tokom posledenje godine, poslala hiljade zdravstvenih radnika u više od 40 država širom sveta.

Istovremeno, biofarmaceutska industrija na Kubi proizvodi 13 lekova koji se koriste u lečenju osoba inficiranih virusom Covid-19. Među njima, nalaze se i dva leka koja se koriste u lečenju kritično bolesnih pacijenata. Ove lekove Kuba je dostavila Indiji i drugim zemljama.

Državni zvaničnicu su izjavili da će cena vakcine protiv Covid-19 na međunarodnom tržištu biti uvećana za minimalnu maržu. Znatno manju u odnosu na vakcine koje dolaze iz ostalih zemalja. I na ovaj način Kuba želi da dokaže da zdravstveno stanje svih ljudi sveta mora biti ispred ekonomskih interesa kompanija i pojedinaca.

Soberana u prevodu sa španskog znači suverena.

Možda su i na ovaj način Kubanci želeli svetu da pošalju poruku da će braniti svoj suverenitet.

Možda su hteli da dokažu da je snaga njihove biotehnološke industrije jača i od potpuno neopravdanog embarga od strane SAD, koga trpe već više od pola veka, upravo i samo zato što brane svoj suverenitet.

Možda su hteli sve nas da podsete da će oni, bez obzira na sve, u svet i dalje slati armiju zdravstvenih radnika, a ne armije naoružanih vojnika.

Komentarišući neverovatan podvig kubanske biotehnološke industrije, u razvoju vakcina protiv virusa Covid-19, Peter Kornbluh, američki pisac, novinar i analitičar iz Nacionalne bezbednosne arhive, američke nevladine istraživačke organizacije, je rekao: „Ako uspe, razvoj vakcine na Kubi postaće još jedan poznati primer istorijskog doprinosa male ostrvske države svetskim događajima, koji naveliko premašuju njenu veličinu“

Kao i mnogo puta do sada, dokazali su celom svetu da su sposobni da stvaraju čuda.

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Vojvode Stepe 171,
11010 Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2024. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button