Rak – kako ga sprečiti i prepoznati simptome

23/02/2021
rak-simptomi-lecenje.jpg

Rak je u Srbiji, kao i u celom svetu, drugi po redu uzročnik smrtnosti, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, uprkos naučnim saznanjima kako na polju prevencije tako i na polju lečenja.

Broj obolelih od karcinoma u stalnom je porastu, i dok su najčešći uzročnici karcinoma u prošlosti bile infekcije, danas infekcije čine svega 15-20% uzročnika malignih bolesti. Danas je preko 80% kancerogenih oboljenja izazvano načinom života.

Rak je u manje od 10% slučajeva povezan sa naslednim faktorom. U više od 90% slučajeva kanceri su posledica loših navika i nedovoljne brige o zdravlju.

Način života kao prevencija ili povećanje rizika od nastanka raka

Zagađenja iz životne sredine – vode, zemlje i vazduha, nekvalitetna ishrana, konzuimiranje alkoholnih pića i cigareta, nedostatak sna i odmora, stresne situacije, prekomerna telesna težina i manjak fizičke aktivnosti, faktori su koji ozbiljno narušavaju kvalitet života, negativno utiču na zdravstveno stanje i predstavljaju rizik za nastanak i razvoj raka.

Kako sprečiti razvoj malignih tumora?

Proces nastajanja tumorskih ćelija je prirodan proces u ljudskom organizmu. Međutim, ćelije imunog sistema prepoznaju anomalije na njihovoj membrani i uništavaju ih. Opasnost po ljudski život, tumorske ćelije, počinju da predstavljaju kada imunski sitem izgubi sposobnost da ih prepozna i uništi. Tada dolazi do njihove nekontrolisane i ubrzane deobe i do razvoja karcinoma.

Zdrave životne navike predstavljaju najznačajniju preventivnu meru nastanka i razvoja raka.

Kvalitetna ishrana, adekvatna suplementacija, prilagođena fizička aktivnost, izbegavanje alkoholnih pića i cigareta, kontrola stresnih situacija, kvalitetan san i odmor uz redovne skrining pregleda čine set preventivnih mera malignih tumora, jačaju odbrambenu sposobnost organizma i na svakodnevnom nivou utiču na poboljšanje stanja organizma i kvaliteta života u celini.

Ukoliko se primenjuju od rane mladosti, pa kroz ceo život, rizik od nastanka i razvoja karcinoma sveden je na minimum.

Najbolji primer je zdravstveno stanje Kubanca. Preventivni pregledi, konsultacije sa lekarima i upotreba suplemenata su obavezne preventivne mere koje primenjuje celokupno stanovništvo. Iako ne spadaju u ekonomski razvijene zemlje, na polju prevencije su bez premca u celom svetu. Time su dužinu životnog veka uspeli da podignu daleko iznad proseka.

Kako prepoznati simptome raka?

Simptome raka je gotovo nemoguće prepoznati. U početnim fazama razvoja malignih tumora, simptomi su isti kao i kod mnogih stanja i bolesti, tako da se veoma često ignorišu i pogrešno tumače.

Simptomi raka su suptilni i netipični. Iz tog razloga rana dijagnostika u najvećoj meri utiče na razvoj bolesti i tok lečenja. Skrinig pregledima rak je moguće dijagnostifikovati mnogo ranije pre pojave bilo kakvih simptoma.

Dijagnostika i tretmani lečenja karcinoma su oblast koja je najviše napredova u oblasti medicine.

Zadnjih 20-ak godina naučnici i lekari u celom svetu neumorno rade na pronalaženju novih metada i usavršavanju postojećih.

Nažalost, u više od 60% slučajeva karcinomi se dijagnostifikuju u uznapredovalim fazama kada su šanse za izlečenje u mnogome smanjene.

Ukoliko se otkriju u začeću, što je cilj skrining pregleda, karcinome je danas moguće tretirati sa veoma velikim procentom uspešnosti.

Savremene metode lečenja hemoterapijom i radioterapijom su mnogo naprednije, delotvornije su i sa manje štetnih efekata. Danas je moguće uspešno tretirati i pojedine kancere sa metastazama, uz primenu savremenih metoda i najnovijih lekova.

Kubanski lekari i naučnici među najuspešnijim u celom svetu u tretiranju raka

Još 80-ih godina prošlog veka započeli su istraživanja i primenu imunoterapije u lečenju onkoloških oboljenja. Danas su u prilici da ponude jedinstvene metode tretiranja raka koje se ne primenjuju nigde više.

Vakcina (lek) za rak pluća i centralnog nervnog sistema proizvodi su kubanske biotehnološke industrije. Predstavljaju revolucionaran pristup u tretiranju karcinoma sa veoma velikim uspehom.

Razvili su i savremene tretmane lečenja drugih vrsta kancera. Svetska zdravstvena organizaja odala im je priznanje za ograman doprinos na polju lečenja malignih bolesti.

Uspeh kubanske medicine i priznanja na svetskom nivou plod su jasne i dugogodišnje strategije. Usled obima i ozbiljnosti problema onkologija je polja na koje su fokusirani. U razvoj tretmana raka ulažu ogromna sredstva i sve ljudske potencijale.

Satisfakcija su im ljudi iz celog sveta koji su rešenje svojih zdravstvenih problema pronašli kod njih.

Kubanska medicina daleko je iznad mnogih evropskih i svetskih zemalja. Dokaz tome je i upravljanje trenutnom zdravstvenom krizom. Istovremeno, njihove usluge su znatno povoljnije.

Osnivanjem naše agencije ljudima iz Srbije i regiona usluge kubanske medicine su postale apsolutno dostupne. Radimo uz podršku Ambasade Republike Kube u Beogradu. Jedini sa ovih prostora imamo sklopljen ugovor sa Asocijacijom kubanskih lekra. Na taj način obezbeđujemo pacijentima legalan i pouzdan kontakt sa kubanskim lekarima.

Vršimo stručan prevod medicinske dokumentacije. U roku od 7 dana najdalje, dobijamo mišljenje vrhunskih svetski priznatih onkologa. Ukoliko postoji adekvatan medicinski tretman, pacijentima organizujemo bezbedan put i boravak na  nekoj od kubanskih klinika.

Dugogodišnja saradnja sa kubanskim lekarima učvrstila nas je u uverenju, da kada je zdravlje u pitanju, nikada ne smemo odustati.

Važno je da vodite računa o zdravlju! Primenjujete preventivne mere, obavljajte skrining preglede i obezbedite najbolju zdravstvenu negu za sebe, ukoliko dođe do razvoja bolesti

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2023. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button