Kubanci razvili četiri vakcine protiv Covida 19

02/02/2021
januar-vakcinacija-kuba.jpg

“Razvili smo četiri verzije vakcine protiv Covida 19. Kuba će biti među prvima, ako ne i prva zemlja na svetu, koja će moći da imunizuje celokupno stanovništvo sopstvenom vakcinom. I učinićemo to tokom 2021. godine, ”, izjavio je predsednik BioCubaFarma Eduardo Martinez Diaz.

Kako se dogodilo, da u momentu kada se razvijene evropske zemlje bore da obezbede iz uvoza neophodne vakcine za svoje stanovništvo, jedna mala i neopravdano izolovana Kuba, ima četiri verzije vakcine protiv Covida 19? Zašto se kod nas, kao i u celoj Evropi, o tome veoma malo zna?

Tradicija razvoja i proizvodnje vakcina na Kubi

Kubanci su nacionalnom strategijom još početkom 60-ih godina prošlog veka definisali razvoj medicine i njoj srodnih nauka kao prioritet. Proizvodi kubanske biotehnološke industrije izvezeni su u više od 50 država širom sveta. Na međunarodnom nivou priznato im je više od 1000 patenata.

Kuba ima veoma dugu istoriju u proizvodnji vakcina. Više od 80% vakcina za sopstvene potrebe proizvodi kubanska biofarmaceutska industrija. Stotine miliona doza različitih vakcina proizvedenih na Kubi, izvezene su u više od 40 država na svetu.

Od samog početka izbijanja epidemije u Kini, krajem 2019. godine, imali su jasan cilj. Sva svoja iskustva i raspoloživa sredstva angažovali su u cilju pronalaska i proizvodnje efikasne i bezbedne vakcine protiv Covida 19.

Kuba ima kapacitet za proizvodnju 100 miliona doza vakcine Soberana 02. A to je samo jedne od četiri verzije, s kojom su najdalje otišli u istraživanjima i koja će, najverovatnije prva ući u masovnu proizvodnju.

Pored Soberana 01 u različitim fazama istraživanja su još tri verzije: Soberana 02, Abdela i Mambisa.

Vakcina u završnim fazama istraživanja

Soberana 02 je u fazi IIb istraživanja, gde pokazuje visoku efikasnost i maksimalnu bezbednost. Ni u jednom slučaju nisu pokazani ozbiljni štetni efekti. Neželjene reakcije su bile minimalne: blagi bol na mestu ubrizgavanja u prvih 24 sata, i prisustvo manjeg novoa slabosti kod određenog broja učesnika studije. Nisu zabeleženi slučajevi ozbiljnijih posledica, kao što su visoka temperatura i malaksalost koje ograničavaju aktivnosti ljudi.

Tokom marta kubanski naučnici očekuju da će započeti fazu III ispitivanja na uzorku od 150 000 ljudi. To će biti poslednja faza pre dobijanja odobrenja i masovne proizvodnje.

Za potrebe ovog projekta kubanski Institut za vakcinaciju Finlej potpisao je početkom ovog meseca sporazum o saradnji sa iranskim Institutom za vakcine Paster.

Kuba je su među najuspešnijim državama, u upravljanju krizom izazvanom Covidom 19. Sa više od 11 miliona stanovnika, ukupan broj zaraženih je ispod 20 000. Samim tim, nemaju dovoljan broj zaraženih kako bi uspeli da sprovedu planiranu fazu istraživanja na uzorku od 150 000 ljudi. Jedan od razloga razvoja saradnje jeste veliki broj zaraženih u Iranu. Iran ima najveći broj zaraženih osoba Covidom 19 na Bliskom istoku.

Tokom februara planiran je početak istraživanja na pedijatrijskoj populaciji. Cilj je da i ta populacija bude uključena u opštu vakcinaciju koja će otpočeti do juna meseca.

Snagu svoje biotehnološke industrije Kuba pokazuje i razvojem specifične vakcine koja će se primati preko nosa – Mambisa. Njen razvoj ide po planu kao i u slučaju  Sobarene 01 i Abdele. Kubanski Centar za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju zajedno sa Institutom Finlej radi na razvoju ove četiri vakcine.

Kubanci i sada na visini zadatka

Koji je glavni razloga zašto je Kuba sa velikom odlučnošću krenula u borbu sa Covidom 19, čvrsto rešena da razvije sopstvene vakcine? Snaga bitehnološke industrije svakako i zato što je kupovina vakcina na međunarodnom tržištu veoma skupa, ali iznad svega zato što je ta zemlja odavno odabrala da ima suverenitet. Suverenitet u svemu!

I dok se sve evropske zemlje utrkuju za kupovinu neopravdano favorizovanih vakcina od zemalja koje nemaju kapacite proizvodnje, i ovaj put postavljajući neke druge interese čak i isped zdravlja ljudi, Kubanci gledaju svoja posla, dokazajući da ako su motivi ispravni, a ljudi posvećeni i čuda su moguća.

Direktor BioCubaFarma Eduardo Martinez Diaza, naglašavajući da uprkos blokadi koji trpe od Sjedinjenih Američkih Država i svih ostalih na koje njihovi severni susedi imaju uticaj i vrše pritisak, ističe: “Imamo šansu da budemo prvi koji će svoje stanovništvo zaštiti od Covida 19 i učinićemo to u 2021. godini.”

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2023. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button