Kubanski naučnici o borbi sa Covid-19:“ Ne radimo samo za sebe, već radimo za celi svet.“

24/11/2020
vakcina-par-1.jpg

Kubanski naučnicu su u dosadašnoj borbi sa virusom Covid-19 registrovali već dve vakcine koje su u fazi kliničkih ispitivanja na ljudima: Soberana 01 i Soberana 02, a druge dve čekaju potrebne dozvole kako bi ušle u proces kliničkih ispitivanja.

Kuba ima veoma veliko iskustvo u razvoju vakcina u poslednjih trideset godina. Stečena iskustva, oprema sa kojom raspolažu i stručni kadar omogućili su im da u ovom momentu imaju četiri vakcine za virus Covid-19 na čijem razvoju rade.

Proizvodnja vakcina na Kubi

Neki od najvećih dostignuća u razvoju i proizvodnji vakcina na Kubi su:

  • Još krajem 80-ih godina prošlog veka, razvilu su vakcinu za meningitis B. Za ovu vakcinu su od Svetske organizacije za intelektualnu svojinu dobili zlatnu medalju.
  • Osmislili su i rekombinantnu vakcinu protiv hepatitisa B. Sa ovom vakcinom imunizovana je celokupna populacija do 40 godina. Od 2000. godine nije zabeležen nijedan slučaj prisustva virusa kod dece mlađe od 5 godina. Na putu su da postanu prva država na svetu koja je iskorenila virus hepatitisa B. Od virusa hepatitisa B godišnje u svetu umre oko milion ljudi.
  • Patentirali su i specifičnu vakcinu za Hemofilus influencu tipa B. Njena specifičnost ogleda se u tome što je prva vakcina za oboljenja izazvana Hemofilusom tipa B za ljudsku upotrebu čiji se antigen dobija hemijskom sintezom. I za nju su stekli sertifikat Svetske zdravstvene organizacije, neophodan za snadbevanje Ujedinjenih nacija.
  • Razvili su i petovalentnu vakcinu protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, hepatitisa B i Hemofilusa influence tipa B. Jedna su od dve zemlje na celom svetu koja proizvodi ovaj tip vakcina.
  • Kuba je bila jedna od ukupno pet zemalja na svetu kojima je Svetska zdravstvena organizacija poverila kliničko ispitivanje vakcine protiv virusa HIV.

Od ukupno jedanaest vakcina koje su obuhvaćene programom imunizacije na Kubi, kubanska biofaramceutska industrija proizvodi osam. To im omogućava pokrivenost vakcinacijom više od 98% stanovništva.

Kubanske vakcine su na međunarodnom nivou veoma cenjene. Stotine miliona doza proizvedenih u ovoj maloj zemlji, izvezene su u više od četrdeset svetskih država.

Razvoj vakcina protiv virusa Covida-19

Još na samom početku izbijanja epidemije u Kini, naučnici zaposleni u kubansko-kineskom naučno-istraživačkom razvojnom centru u Kini, jednom od istraživačkih centara BioCubaFarme van granica kubanske države, smatrali su da je rešenje u razvoju delotvorne vakcine protiv Covida-19. Još tada su započeli istraživanja.

Sva akumulirana iskustva tokom višegodišnjeg rada na razvoju i proizvodnji vakcina, bila su osnov za brzo delovanje.  Razvili su četiri verzije vakcine protiv virusa Covid-19, od kojih su dve u fazi kliničkih ispitivanja na ljudima. Za druge dve predata je dokumentacija regulatornoj državnoj agenciji za lekove, za odobrenje započinjanja kliničkih ispitivanja.

Više varijanti vakcine protiv virusa Covid-19 rezultat su strategije postavljene od strane naučnika zaposlenih u BioCubaFarmi. Oni smatraju da će možda biti potrebno razviti različite vakcine za osobe različitih životnih dobi. Takođe, veoma vode računa o proizvodnim kapacitetima i sopstvenoj tehnološkoj platformi.

Ove četiri verzije koriste različite tehnološke platforme, koje se ne nadmeću u pogledu proizvodnih kapaciteta. Na ovaj način omogućeno je BioCubaFarmi da u kratkom vremenskom periodu proizvede potrebne količine vakcina. Imunizacija celokupne kubanske populacije je prioritet, ali je cilj vakcine učiniti dostupnom ljudima iz celog sveta.

Kubanski naučnici na dobrom putu u razvoju vakcina

Kubanski naučnici na putu su da ispune obećanje dato krajem leta. Neumorno rade da bi  početkom 2021. godine imali bezbednu i efikasnu vakcinu protiv virusa Covid-19 s kojom bi započeli imunizaciju stanovništva. Soberana 01 i Soberana 02 već pokazuje ohrabrujuće rezultate.

Imajući u vidu pritiske koje Kuba trpi već više od pola veka od strane Sjedinjenih Američkih država koje koriste svoj uticaj kako bi sprečile i druge svetske države da sarađuju sa Kubom, ovo je još samo jedna velika pobeda. Dokaz posvećenosti, humanosti i kvaliteta kubanske biotehnološke industrije.

Takođe važno je napomenuti, da zbog političkog uticaja koje pojedine zemlje iz kojih nam dolaze vakcine protiv Covid-19 imaju, postoji opravdana bojazan da zbog nedostatka vremena, pojedine faze istraživanja mogu biti umanjene ili čak potpuno izostavljene.

Sve što kubanski naučnici rade, rade isključivo po principima Svetske zdravstvene organizacije. I ovoga puta neće biti nikakvog izuzutka. Bezbednost i visoka efikasnost vakcine protiv Covid-19 ostaju prioriteti kubanske biotehnološke industrije.

Kao i kod svih ostalih medicinskih preparata i tretmana koje kubanska medicina nudi celom svetu, nakon potvrde kvaliteta na samoj Kubi, vakcina će biti dostupna svim svetskim državama. Da li će i ovaj put politika pobediti čak i zdravlje, ostaje da vidimo.

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2023. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button