Kubanski lekari staju u prve redove u borbi protiv epidemije – imaju rešenje koje će spasiti živote

08/04/2020
cuba-covid19-1.jpg

U jeku korona virusa, kada se ceo svet bori sa pandemijom, i panikom koju je ona izazvala, postoje pojedinci koji hrabro izlaze u prve borbene redove i daju sve od sebe kako bi pobedili ovu bolest i pri tom pomogli najugroženijima. Poznati po neustrašivosti, kubanski lekari uputili su se u samo žarište korona virusa, sa sobom noseći lek koji je trenutno najjače sredstvo za borbu protiv ove bolesti.

Naime, tim od 52 lekara i medicinskih sestara stigao je u Napulj, opremljeni lekom Interferon alfa2b. Ovaj medikament, koji je razvila kubanska biotehnička industrija, pojačava imuni sistem, pokazujući se kao efikasan u lečenju prethodnih epidemija. Zato je i Kina koristila ovaj lek kako bi suzbila virus COVID-19. Budući da vakcina još uvek nije pronađena, Interferon alfa2b za sada predstavlja najmoćnije sredstvo u borbi protiv korona virusa, uz humanost i solidarnost medicinskog osoblja koje ulaže sve napore u borbu protiv ove pošasti.

Humanost na delu: Kuba jedina pristala da primi kruzer sa zaraženima

Međutim, nije samo zdravstveni sistem Kube poznat po humanosti, već je to obrazac ponašanja cele nacije. Tako nije neobično to da je jedino Kuba primila britanski kruzer MS Braemer sa posadom i putnicima, kada zbog opravdane sumnje da na njemu postoje zaraženi korona virusom, bukvalno niko nije hteo da im izađe u susret i omogući pristanak. 18. marta Kuba je bila jedina nacija koja je primila kruzer i omogućila da više od 1000 putnika i članova posade karavanom autobusa pod policijskom pratnjom bude sprovedeno do aerodroma Hose Marti, odakle su se vratili u UK.

Kubanski narod naveo nas je da dobro razmislimo o humanosti gestom koji ovu celu priču diže na jedan viši novo. Naime, dok je kruzer uplovljavao u marinu, stanovnici Kube slali su putnicima putem Facebook-a poruke podrške i dobrodošlice, ulivajući im hrabrost i stavljajući im do znanja da nisu sami u ovoj borbi.

Povodom ovog događaja, Bruno Rodrigez, kubanski ministar spoljnjih poslova, izrazio je stav Kube da je potreban napor cele međunarodne zajednice kako bi se pobedio virus. Ovom prilikom on je pozvao sve ljude da obnove brigu za zdravlje, solidarnost i međunarodnu saradnju.

Brza reakcija nikad ne izostaje: u pomoć uvek i svuda gde je potrebno

Da je Kuba poznata po humanosti, govore brojni slučajevi u kojima su njihovi lekari bili u prvim linijama borbe prilikom nepogoda koje su harale svetom poslednjih decenija. Takozvani program „doktorske diplomatije“ međunarodno je poznat kao brza reakcija Kube prilikom katastrofa i epidemija.

Setimo se zemljotresa na Haitiju iz 2010. godine, kada je više od 100 000 ljudi izgubilo živote. 400 kubanskih lekara odmah je pristiglo na Haiti i uspostavilo bolnice, pružajući pomoć hiljadama bolesnih i pogođenih ovom katastrofom.

Takođe, Kuba je dala nemerljiv doprinos u borbi protiv ebole u Africi 2014. godine. Za razliku od zapadnih zemalja, ova ostrvska država poslala je više od 200 vrhunskih stručnjaka u sam epicentar bolesti, gde su u velikoj meri pomogli u iskorenjivanju ebole.

Budući da su ovo samo neki od primera brojnih intervencija kubanskog zdravstva u svetu, postavlja se pitanje kako jedna država od svega 11 miliona stanovnika poseduje veliki broj lekara i jako dobro razvijen zdravstveni sistem. Razlog tome je što Kuba decenijama pruža besplatno školovanje na svom uglednom međunarodnom medicinskom univerzitetu – Escuela Latinoamericana de Medicina, te tako dobijamo veliki broj stručnjaka. Za drugi deo priče treba zahvaliti sankcijama Amerike, koje su prinudile Kubu da razvija svoj zdravstveni sistem i svoje lekove. Zato danas i imamo scenario u kome Kuba staje na crtu korona virusu sa lekom Interferon alfa2b, koji je sama stvorila.

Iako Kuba i dalje trpi sankcije od Amerike, to ne sprečava ovu naciju da bude primer humanosti i solidarnosti u svetu u kome su, na žalost, ove vrednosti često zaboravljene. U vreme svetskih kriza, kao što je ova koja se sada nadvila nad nama, treba zastati na trenutak i prisetiti se ljudskih vrednosti koje nas sve povezuju. Jer svi smo zajedno u ovome, i treba da se borimo zajedno.

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2020. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button