Rak pankreasa – simptomi i lečenje

14/11/2019
rak-pankreasa.jpg

Pankreas, odnosno gušterača se nalazi u gornjem delu stomaka, iza trbušne maramice i ispred kičmenog stuba u nivou prvog lumbalnog pršljena. Pankreas ima tri dela – glavu, telo i rep.

Pankreas je žlezda koja ima dvojaku funkciju u organizmu, egzokrinu i endokrinu. Egzokrini deo pankreasa sačinjen je od acinusnih ćelija i zadužen je za lučenje alkalnog soka, bogatog enzimima za varenje (lipaza, amilaza, proteza). Ovi enzimi su neophodni za varenje ugljenih hidrata, belančevina i masti. Langerhansova ostrvca vrše endokrinu funkciju pankreasa. Ona u krv luče hormone insulin, pankreasni polipeptid, glukagon, i somatostin. Dakle, uloga pankreasa je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja i pravilne funkcije organizma.
Nažalost, kao i svaki drugi vitalni organ, podložan je razvoju brojnih bolesti, među kojima su i maligne bolesti koje često dovode do smrtnog ishoda. Rak pankreasa je najčešće maligni i, kao i sve druge vrste raka, može biti primarni (nastao u samom pankreasu) i sekundarni (proširen sa drugih organa). Rak pankreasa se najčešće razvija u predelu glave pankreasa, ali može nastati i u predelu tela i repa. Postoje i endokrini i egzokrini tumori. Egzokrini su prilično učestaliji, a od njih je najzastupljeniji adenokarcinom.
Lečenje raka pankreasa može uključivati operaciju, hemioterapiju, zračenje ili kombinaciju više vrsta tretmana, uključujući i imunološke.

Simptomi raka pankreasa

Znaci i simptomi raka pankreasa se često ne primećuju osim ako bolest nije uznapredovala. A mogu biti sledeći:
• Bol u gornjem delu abdomena koji se širi ka leđima
• Gubitak apetita i neželjeni gubitak telesne težine
• Povraćanje
• Depresija
• Iznenada nastao dijabetes
• Zamor
• Ugrušci u krvi
• Žuta boja kože, sluzokože i i beonjača – žutica
• Svrab kože
• Taman urin, boje piva
• Svetla prebojenost stolice.
Ako primetite nešto od ovih simptoma, obavezno posetite svog lekara kako biste otklonili sumnju ili, u najgorem slučaju, na vreme započeli lečenje raka pankreasa. U slučaju postojanja ovakvih simptoma rade se laboratorijske analize, ultrazvuk stomaka, pregled krvnih sudova abdomena , tumorski markeri, magnetna rezonanca, skener itd.

Faktori rizika

Uzročnici koji povećavaju rizik od oboljevanja od raka pankreasa uključuju sledeće:
• Hronična inflamacija pankreasa – pankretitis
• Dijabetes
• Porodična istorija prenošenja određenih modifikovanih, tj. mutiranih gena
• Porodična istorija bolesti
• Pušenje
• Gojaznost
• Starosno doba – većina ljudi kod kojih je dijagnostifikovan rak pankreasa ima preko 65 godina.
Jedna od opsežnih studija je pokazala da kombinacija pušenja, dugogodišnjeg dijabetesa i loše ishrane povećava rizik od nastanka kancera pankreasa mnogo više od pojedinačnih faktora.
Od environmentalnih faktora, za nastanak raka pankreasa mogu biti odgovorni pesticidi, farbe i hemikalije korišćene pri obradi metala.

VAŽNO UPOZORENJE!Bolest svakog onkološkog pacijenta je individualna, a život je jedan.
Vreme vam nije saveznik, ne oklevajte već potražite stručnu pomoć vrhunskih kubanskih lekara-onkologa.
Za sve informacije pozovite jedinu zvaničnu agenciju koja Vam omogućava direktan kontakt sa kubanskim lekarima.
+381 66 21 47 47

 

Lečenje raka pankreasa

Zdrav način života uz redovnu fizičku aktivnost, pravilnu ishranu bogatu voćem i povrćem, prestanak pušenja i uživanja u alkoholu i redovne preglede kod lekara, pravi je način za prevenciju ove zloćudne bolesti. Međutim, i ako se bolest pojavi, treba se dobro informisati o svim vrstama lečenja. Imunoterapija za lečenje raka pankreasa zasniva se na stimulaciji imunog sistema ili na uspostavljanju njegove sposobnosti da se bori protiv infekcija i napredovanja ćelija raka. Koristi se i za smanjenje neželjenih efekata kada je lečenje kancera pankreasa u pitanju.
Kubanski lekari i naučnici doprineli su razvoju novih metoda lečenja različitih tipova raka. Ove nove metode imaju za cilj transformaciju raka iz smrtonosne bolesti u hroničnu bolest.
Consulta al futuro može biti vaš iskreni saveznik u borbi protiv raka pankreasa tako što će vam omogućiti savetovanje sa kubanskim lekarima koji u lečenju svojih pacijenata koriste vakcinu HR3 -Nimotuzumab u kombinaciji sa uobičajenim načinima lečenja. HR3 je dobijen genetskim inženjeringom i deluje tako što podstiče imunološki sistem. Uz hemioterapiju i zračenje pokazao je bolje rezultate. Prvobitno je korišćen za lečenje raka mozga, ali se pokazao uspešnim i u nekim slučajevima lečenja raka pankreasa.
Za sve informacije Consulta al futuro vam stoji na raspolaganju.

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2020. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Pišite na Viber
Call Now Button