Rak prostate – bolest muškaraca modernog doba

14/10/2019
rak-prostate.jpg

Rak prostate (kancer prostate) je rak nastao u prostati – mišićno-žlezdanom organu muškaraca, oblika i veličine ploda kestena, smeštenog u maloj karlici ispred završnog dela debelog creva (rektuma) i ispod dna mokraćne bešike. Kroz prostatu prolazi mokraćna cev i ona je, pored semenih kesica, zadužena za proizvodnju semene tečnosti.

Rak prostate je jedan od najuobičajenijih tipova raka kod muškaraca. Obično, rak prostate sporo napreduje i u početku je ograničen samo na mišićno-žlezdanu masu prostate gde ne izaziva mnogo štete. Međutim, iako neki tipovi raka prostate sporo napreduju i zahtevaju minimalno ili čak nikakvo lečenje, drugi tipovi su agresivni i šire se brzo.
Rak prostate koji se detektuje rano, dok je još ograničen na samu prostatu, ima veće šanse za izlečenje.

Simptomi raka prostate

Iako je obolela prostata, simpomi mogu da izostanu u početnoj fazi bolesti, tj. rane faze bolesti mogu proći bez ikakvih znakova upozorenja.
Simpomi raka prostate koji je u naprednoj fazi bolesti su sledeći:
• Teškoće pri mokrenju – otežano započinjnje i završetak mokrenja
• Učestalo mokrenje
• Učestalo noćno mokrenje
• Nemogućnost zadržavanja mokraće
• Tanak ili isprekidan mlaz urina
• Bol pri mokrenju
• Krv u mokraći
• Krv u semenoj tečnosti
• Bolovi u maloj karlici
• Bolovi u kostima
Ako je u pitanju vaša prostata, simptomi koji su prethodno navedeni bi trebalo da vas navedu da odmah posetite svog lekara – lekara opšte prakse, urologa, onkologa. Komplikacije raka prostate su erektilna disfunkcija, inkontinencija, metastaze.
Postoje razne debate u vezi sa rizicima i benefitima skrininga raka prostate i medicinske organizacije se razlikuju po pitanju svojih preporuka. Zato bi trebalo da se posavetujete sa više stručnjaka iz te oblasti, ispitate koji su simptomi raka prostate kod vas prisutni, i onda odlučite šta je za vas najbolje.

Uzroci raka prostate

Nije poznato šta izaziva kancer prostate. Doktori znaju da rak počinje kada neke ćelije u prostati postanu abnormalne. Mutacije u abnormalnim ćelijama DNK čine da se ćelije dele i rastu brže od normalnih ćelija. Abnormalne ćelije nastavljaju da žive, dok normalne oodumiru. Akumulisane abnormalne ćelije formiraju tumor koji raste i napada okolno tkivo. Neke abnormalne ćelije mogu da se “otkinu” i rašire (metastaziraju) po drugim delovima tela.

VAŽNO UPOZORENJE!Bolest svakog onkološkog pacijenta je individualna, a život je jedan.
Vreme vam nije saveznik, ne oklevajte već potražite stručnu pomoć vrhunskih kubanskih lekara-onkologa.
Za sve informacije pozovite jedinu zvaničnu agenciju koja Vam omogućava direktan kontakt sa kubanskim lekarima.
+381 66 21 47 47

 

Faktori rizika

Faktori koji povećavaju rizik od nastanka ove bolesti su sledeći:
• Godine – rizik od nastanka raka prostate se povećava posle pedeste godine
• Porodična genetika – Ako su muškarci u vašoj porodici imali rak prostate, vaš rizik da obolite je veći. Takođe, ako u porodičnoj istoriji imate mutacije gena vezane za rak dojke, veća je šansa za nastanak raka prostate.
• Gojaznost – Gojazni muškarci sa dijagnostifikovanim rakom prostate imaju veće šanse za kompikaciju bolesti sa težim lečenjem.

Prevencija

Ako želite da smanjite rizik od nastanka raka prostate, preporučujemo da vodite zdraviji život.
• Opredelite se za ishranu bogatu voćem i povrćem. Izbegavajte masnu hranu.
• Izaberite zdravu hranu, a ne suplemente ishrani. Nijedno istraživanje nije dokazalo da suplementi igraju važnu ulogu u smanjenju riyika od nastanka ove bolesti, dok hrana bogata vitaminima i mineralima održava njihov zdrav nivo u telu.
• Vežbajte redovno. Fizička aktivnost poboljšava opšte zdravlje i raspoloženje. Postoje dokazi da muškarci koji vežbaju imaju veće šanse da ne obole.
• Održavajte zdravu i normalnu telesnu težinu. Ako ste gojazni, potrudite se da vežbate više i unosite manje kalorija kroz hranu. Posavetujte se sa lekarom i nutricionistom o planu za zdrav gubitak telesne težine.
• Razgovarajte sa lekarom o povećanom riziku nastanka raka prostate i posavetujte se o preventivnim merama.
Vodite računa o svom zdravlju i ne zaboravite da je rana dijagnostika raka prostate, kao i svake druge bolesti, od izuzetne važnosti za potpuno izlečenje. Osluškujte svoje telo i nemojte zanemarivati simptome i upozorenja koje vam telo šalje.

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2020. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Call Now Button
Pišite na Viber