Dostignuća u lečenju kancera na Kubi – Konferencija za štampu

20/10/2018
dr-reno-konferencija.jpg

U Genex apartmanima na Novom Beogradu danas, 01. novembra održana je prezentacija i konferencija za novinare čija je glavna tema bila dostignuća kubanske medicine u lečenju kancera.

Događaju su prisustvovali ambasador Kube sa svojom suprugom koji je održao uvodnu reč, brojni novinari, srpski lekari koji se bave oblašću onkologije, kao i specijalni gosti iz Rusije i Turske s obzirom da je

agencija Consulto al Futuro počela da deluje i pomaže ljudima i u ovim zemljama. Glavni gost predavač je bio Dr. Reno Cespedes, šef Odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju i radiobiologiju u Havani, koji je govorio u uspešnosti lečenja svih oblika kancera kod dece do 18 godina, a posebno kancera mozga i centralnog nervnog sistema. Pored Dr. Renoa prezentaciju je imala i Dr. Anabely Estevez, onkolog-istraživač sa klinike La Pradera, koja je našoj javnosti poznata od ranije. Ona je pričala o naučnim dostignućima i novim programima na polju onkologije.

Izazovi s kojima se susreće kubanska medicina na polju dečje onkologije

Dr. Renó Céspedes
Specijalista dečije onkologije

Najpoznatiji po kliničkim studijama povezanim sa istraživanjima tumora na mozgu i kancera nervnog sistema.
Kompletnu biografiju možete pogledati klikom ovde.

Doktor Reno je najviše govorio o istraživanjima koja se sprovode na Kubi, kao i rezultatima lečenja različitih oblika kancera do kojih se došlo zahvaljujući upravo tim istraživanjima.
Naime, prema internacionalnim medicinskim zakonima nije dozvoljeno uključivanje dece u bilo kakva istraživanja i testiranja sve dok rak ne dospe u 4. fazu. Ovo je nažalost veliki problem jer u ovoj fazi rak je veoma uznapredovao i teže ga je lečiti. Ujedno ovo je bio i veliki izazov doktora naučnika specijalizovanih na polju onkologije.
Za razliku od zapadne medicine, gde se rak pacijenata zapravo otklanja na dva načina, hirurškim odstranjivanjem ili hemoterapijama kada hiruški zahvat nije moguć, kubanski pristup je zasnovan prvenstveno na imunoterapiji odnosno kombinaciji različitih terapija i personalnim pristupom pacijentu.
Istraživanja su sprovedena nad 28 dece, starosti od 3 do 18 godina u vremenskom periodu između 2009. i 2016. godine. Prognoze i stopa preživljavanja je bila veoma niska s obzirom da se radi o pacijentima koji su na lečenje došli u završnoj fazi bolesti. S druge strane, kod difuznih intruzivnih oblika kancera gotovo je nemoguće uraditi biopsiju, te se moralo zaključivati samo na osnovu rendgenskih snimaka.
Međutim, kubanski doktori, prvenstveno personalnim pristupom što uključuje i taj pristup svakom pojedinačnom detetu u smislu da se oslobode straha, sagledavanju stanja organizma, kao pažljivom primenom i kombinovanjem različitih terapija, uz kontinualno timsko praćenje pojedinačnog pacijenta, uspeli su da postignu zavidne rezultate i da stopu izlečenja povećaju za 10%. Od 28 pacijenata stopa izlečenja je oko 48%, dok se ostalim pacijentima zapravo produžio život. Samo jedan pacijent nije reagovao na bilo kakve terapije.
Najbolja reakcija i najveća stopa izlečenja je bila kod pacijenata starosnog doba između 10 i 14 godina. Takođe i najveći izazov, s obzirom da u mnogim situacijama nije bio moguć hirurški zahvat i najbolji rezultati su postignuti na polju lečenja kancera mozga i nervnog sistema.
Kroz kombinovanje raznih pristupa došlo se i do razvoja novih lekova odnosno vakcina za lečenje raka, od kojih su najpoznatiji Nimotuzumab – Cimaher, Cimavax EGF i Racotumomab Vaxira. Više o lekovima saznajte ovde.

Kada god je pokazivao dobre rezultate, Nimotuzumab je dobijao prednost u odnosu na primenu hemoterapije. U većini slučajeva, hemoterapija zapravo jeste neefikasan način lečenja sa velikim procentom smrtnosti. Posledice hemoterapije prate i nuspojave od kojih je u 96% slučajeva pojava alopecije odnosno gubljenja kose. Primena samo hemoterapije dovodi i do loših dejstava na organizam pacijenta, te zapravo imamo mučenje umesto ozdravljenje i kvalitetan život. Primena imunoterapije za vreme lečenja kao negativne pojave beleži pojave mučnine, povraćanje i trzavice. Ali ove pojave vremenom nestaju.
Primenom pravilnih doza uz konstantno praćenje, imunoterapija je dale neuporedivo bolje rezultate u odnosu na primenu hemoterapije. Čak i slučajevima kad nije došlo do potpunog izlečenja, pacijentima je produžen život, ali im je produžen na način da ga vode kvalitetno.
Kuba nastavlja borbu protiv kancera kao i drugih opasnih bolesti. Zahvaljujući vladi Kube koja je prepoznala cilj, kubanske klinike su modernizovane, uloženo je u nove tehnologije i aparate, što je od velike pomoći za dalji razvoj.
2015. godine pokrenuta su nova istraživanja koja uključuju 39 pacijenata. Već sada, 2018. godine imamo stopu izlečenja od preko 40%. Kubanski naučnici i stručnjaci danas rade na istraživanju novih terapija od kojih najviše očekuju od genoterapije.

Zašto je kubanska medicina uspešnija od drugih

Dr. Anabely Estévez Garcija
Specijalista onkologije

Doktorka je srpskoj javnosti poznata od prošle godine, kada je boravila u Srbiji preko 2 meseca. U tom periodu je gostovala na većem broju tv stanica.. što možete pogledati ovde.

Na početku svog izlaganja Dr. Anabeli Garcija je rekla da je presrećna što je ponovo u Srbiji, da se oseća kao u drugoj kući i istakla da delimo sličan mentalitet, dosta različit od zemalja zapadnog sveta. Upravo iz razloga što je boravila ovde i prošle godine, doktorka je imala kraće izlaganje u odnosu na doktora Renoa.
U daljem izlaganju istakla je imunoterapiju kao revolucionarnu metodu u lečenju kancera, ali je takođe ukazala na možda najveći problem ove bolesti u tome što se kasno primeti. Kasno primećivanje ove bolesti je upravo glavni uzrok velikog procenta smrtnosti.
Ukratko, doktorka je pomenula gore pomenute lekove i vakcine, ali i razvoj novih alternativnih prirodnih lekova i vakcina.
Kubanaski stručnjaci i naučnici su udruženi na ovom polju i zahvaljujući tome postižu se vrhunski rezultati u lečenju gotovo svih oblika kancera:
• Lečenje kancera mozga i centralnog nervnog sistema
• Lečenje kancera pluća
• Lečenje kancera jednjaka
• Lečenje kancrea kostiju
• Lečenje kancera debelog creva
• Lečenje kancera jajnika i grlića materice
• Lečenje kancera pankreasa

Doktorka je posebno je istakla probleme kod lečenja kancera pankreasa, s obzirom da je ovaj kancer kada se javi tu veoma agresivan. Međutim, uz veliku istrajnost, moguće je izlečenje. Pomenula je primer njoj posebno dragog 24-godišnjeg pacijenta iz Rumunije kojeg je uspela da izleči upravo od kancera pankreasa.

Najzad, doktorka je rekla da je Kuba, iako siromašna zemlja, veoma dobro organizovana na ovom polju i da je pored udruživanja 25 klinika i institucija, uključena i vlada republike Kube. U ovom sektoru radi preko 12.000 ljudi od čega su 7.000 naučnika i stručnjaka specijalzovanih za različite oblike kancera i druge opake bolesti današnjice.

Medicinski tretmanni na Kubi

Garantujemo Vam maksimalnu diskreciju, posvećenost, profesionalnost, poslovnost, odgovornost pre svega jer ipak je reč o Vašem zdravlju.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovića 25b,
11070 Novi Beograd, Srbija

+381 11 711 12 44

Copyright © 2020. Consulta al futuro. All Rights Reserved. Izrada sajta Evolve

Call Now Button
Pišite na Viber